"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι επιτροπές του ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ

Εχουμε ακούσει αρκετές φορές πολλούς βουλευτές να λένε -άλλοι οργισμένοι και άλλοι με παράπονο- ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Πράγματι, διαφέρουν κατά κάποιες χιλιάδες ευρώ, όσον αφορά το... συμπλήρωμα στη βουλευτική τους αποζημίωση, που προέρχεται από τη συμμετοχή τους στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

Πρόκειται για τις Επιτροπές -έξι συνολικά- που επεξεργάζονται τα νομοσχέδια, τα οποία στη συνέχεια συζητούνται στην Ολομέλεια, τις μόνιμες Επιτροπές και κάποιες άλλες μη αμειβόμενες.
Σε αντίθεση με τα μέλη των μόνιμων Επιτροπών (Θεσμών και Διαφάνειας, Προστασίας Περιβάλλοντος, Ερευνας και Τεχνολογίας κ.ά.) για τις οποίες προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης για δύο συνεδριάσεις τον μήνα, ανεξάρτητα από το πόσες θα πραγματοποιήσουν, στις Διαρκείς Επιτροπές κάθε συνεδρίαση αμείβεται με περίπου 300 ευρώ επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης.

Οι παλαιότεροι αλλά και οι... μελετηροί βουλευτές γνωρίζουν ποιες είναι οι... πιασάρικες Επιτροπές και δηλώνουν σε αυτές ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Επειδή ο αριθμός των μελών σε κάθε Επιτροπή είναι συγκεκριμένος, αρκετοί μένουν εκτός και παραπονιούνται με το δίκιο τους.
Διότι άλλοι συνάδελφοί τους εξασφαλίζουν ένα επιπλέον (των 6.000 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης) μηνιαίο εισόδημα, που ξεπερνάει τα 2.500 ευρώ και άλλοι μπορεί να μην εξασφαλίσουν ούτε 300 ευρώ, όπως συνέβη για παράδειγμα τον Νοέμβριο με την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Στις «τοπ» Επιτροπές περιλαμβάνονται μακράν πρώτη η Επιτροπή Οικονομικών και ακολουθεί η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα της οποίας, όπως άλλωστε το λέει και ο τίτλος της, υπάγονται νομοσχέδια τριών υπουργείων.

Ας δούμε με αριθμούς πόσες φορές συνεδρίασαν από τον Νοέμβριο και μέχρι χθες οι Επιτροπές και το... συμπλήρωμα που εξασφάλισαν τα μέλη τους. (Τον Οκτώβριο δεν συνεδρίασαν)

Οικονομικών: 15 συνεδριάσεις (4.500 περίπου ευρώ για κάθε μέλος της Επιτροπής)
Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης: 10 συνεδριάσεις (3.000 ευρώ έκαστο μέλος)
Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πέντε (1.500 ευρώ)
Παραγωγής και Εμπορίου: τέσσερις συνεδριάσεις (1.200 ευρώ)
Κοινωνικών Υποθέσεων: δύο συνεδριάσεις (600 ευρώ)
Μορφωτικών Υποθέσεων: δύο συνεδριάσεις (600 ευρώ)

Οπως διαπιστώνει ο αναγνώστης και στη Βουλή σε επίπεδο εκπροσώπησης των βουλευτών υπάρχουν... πατρίκιοι και πληβείοι.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με τους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων, οι συνάδελφοί τους στα μικρότερα κόμματα εμφανίζονται προνομιούχοι σε αυτό το επίπεδο, καθώς είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε περισσότερες της μιας Επιτροπής. Στην περίπτωσή τους ισχύει η χριστιανική ρήση «και οι έσχατοι έσονται πρώτοι»
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: