"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στη χώρα που «ο κλέψας του κλέψαντος» είναι θεσμός

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Τι βλέπει, εκτός από ήλιο, θάλασσα και αρχαία μνημεία, ο μέσος Γερμανός φορολογούμενος όταν έρχεται στην Ελλάδα;
Τα περισσότερα αυτοκίνητα πολυτελείας που έχει δει στην Ευρώπη
.
Τζιπάρες και τζιπάκια στους στενούς δρόμους των πόλεων, ανθρώπους που για να πάνε μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα θέλουν και τη λιμουζίνα.
Μια χώρα που η οικοδομική δραστηριότητα είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας. Σπίτια παντού να χτίζονται και το βασικότερο, είναι ιδιόκτητα. Εάν γνωρίσει και κάποιον Ελληνα τότε θα ακούσει ότι είναι πολύ συνηθισμένο στην πατρίδα μας να έχουν σχεδόν όλοι δύο κατοικίες. Μία στην πόλη και ένα εξοχικό.
Τέτοιες πολυτέλειες είναι όνειρο μακρινό για τον μέσο Γερμανό. Και τι εξοχικά και σπίτια... Ολο βίλες με πισίνες θα δει ο τουρίστας μας από το παράθυρο του αεροπλάνου, λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα. Ούτε στο Μαϊάμι. Στα νησιά μας θα μάθει ότι οι Ελληνες είναι λαός ναυτικός. Τόσο αγαπούν τη θάλασσα που τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι αυτοί που αρμενίζουν με το δικό τους σκάφος, ενώ ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν στο πορτοφόλι τους τόσα πολλά χρήματα, κάπου βρήκαν ένα ποσόν και αγόρασαν ένα φουσκωτό για να δαμάζουν τα κύματα.
Χιλιάδες αλλοδαπές γυναίκες να νταντεύουν τα παιδιά τους, να φυλάνε τα άρρωστα γερόντια, να τους μαγειρεύουν και να καθαρίζουν τα σπίτια τους. Μόνο οι πολύ πλούσιοι και αριστοκράτες έχουν τέτοιες ανέσεις στη Γερμανία. Εάν κάνει μια βόλτα θα δει καφέ, εστιατόρια και μπαρ γεμάτα. Κόσμο να πίνει, να τρώει και να διασκεδάζει πληρώνοντας τιμές πολύ ψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία.
Πού τα βρίσκουν αυτοί οι Ελληνες, δίκαια αναρωτιέται ο Γερμανός και κάθε άλλος ξένος επισκέπτης. Ψύλλοι τού μπαίνουν στα αυτιά, όταν βλέπει ότι η χώρα, παρά τα ποσά που έχουν πέσει στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και άρα από την τσέπη του σε υποδομές, έχει μέτρια έως κακή επίδοση. Αυτοκινητόδρομοι-καρμανιόλες, επαρχιακά αεροδρόμια της πλάκας, μαρίνες μικρές και πανάκριβες, λιμάνια της αγωνίας.
Και τώρα διαβάζουν και ακούν στα ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, έτοιμη να χρεοκοπήσει και μάλιστα μαζί της να παρασύρει και άλλους.
Μάλλον τώρα θα είναι σκληροί μαζί μας. Γι' αυτό η χθεσινή εφημερίδα του Βερολίνου «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» είχε τίτλο «Ο ένας κλέβει τον άλλο. Αυτή είναι μέχρι τώρα η ελληνική αξία ζωής».
Ενώ στο τέλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα, οι αναγνώστες διαβάζουν «Ολοι στην Ελλάδα συμφωνούν ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα, όμως όταν αυτά αγγίζουν τα συμφέροντα καθένας ψάχνει εξαιρέσεις. Στην Ελλάδα το λένε "παράθυρο". Η νεολαία έχει μεγαλώσει σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία και έχει μάθει από τους γονείς, ότι πρέπει να εξαπατήσεις για να προχωρήσεις στη ζωή».
Ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αξελ Βέμπερ, της Μπούντεσμπανκ, είπε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι εδώ. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επί χρόνια έχει επιδοθεί σε μια πολύ υψηλή κατανάλωση».
Για πολλούς το μυστήριο με τους Ελληνες δεν είναι πια μυστήριο.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: