"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για οικονομία και χωρίς σκουπίδια

Του ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

Οι λέξεις «οικονομική ανάπτυξη» ακούγονται παράξενα.
Πώς μπορείς να μιλάς για οικονομία, τη στιγμή που θέλεις ανάπτυξη. Δηλαδή να πουλάμε περισσότερα, να καταλώνουμε περισσότερα. Με μια φράση, να μην κάνουμε οικονομία.
Εγώ λέω να κοιτάξουμε και λίγο πίσω. Η μητέρα μου όταν έβγαζε τα σκουπίδια της είχε μια μικρή σακουλίτσα τόση δα για τον σκουπιδιάρη. Τρώγανε μερικά οι κότες, ο σκύλος, η γάτα και μένανε λίγα για πέταμα. Τώρα κάθε μέρα τέραστιες μαύρες σακούλες γεμάτες αποφάγια, πλαστικά κουτιά από ντελίβερι, από γάλα, από φρούτα κ.λπ. που γεμίζουν τις κουζίνες, πετιούνται και συσσωρεύονται στις χωματερές.

Ο βίος μας είναι σπαρμένος με σκουπίδια στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, που δεν σ' αφήνουν να περπατήσεις. Μια κατάσταση χαοτική. Αισθάνεσαι ότι όλη η γη είναι γεμάτη ακαθαρσίες και σαπίλα. Στη θάλασσα ξεβράζονται άλλα σκουπίδια από τα περιβόητα σκάφη και τα φουσκωτά. Ετσι και ο βυθός είναι διάσπαρτος από κουτιά κόκα κόλας και άλλα αναψυκτικά, νάιλον σακούλες, ρόδες αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Και όλα αυτά γιατί όλοι μας θέλουμε να έχουμε περιττά πράγματα και όταν ξεπεραστούν να τα πετάμε. Είναι τόσο άχρηστα, που ούτε για παλαιοπωλεία δεν κάνουν.

Το μέλλον θα γίνει ζοφερό και οι νόμοι βέβαια πιο σκληροί. Θα μπαίνεις στο μπάνιο και τότε μόνο η βρύση θα τρέχει για να πλυθείς. Μόλις βγεις θα σταματάει. Τα φώτα θα ανάβουν όταν είσαι στο δωμάτιο. Οταν βγαίνεις θα σβήνουν. Οταν πετάς πολλά σκουπίδια θα πληρώνεις πρόστιμο.

Αλλά δεν είναι μόνο τα φαγώσιμα, είναι και τα ρούχα που πρέπει να προσέχεις. Να μην αγοράζεις πολλά, παρά μόνον τα αναγκαία. Σε καμιά περίπτωση να μην ξεπερνιέται το μέτρο. Δεν χρειάζεται επίσης να έχεις πολλά ζευγάρια παπούτσια. Ο έχων δύο χιτώνες δίνει τον έναν. Για την παλαιά εποχή ήταν πολύ το να έχεις δύο χιτώνες. Κι αυτό, γιατί γινόταν δύσκολα ο χιτώνας στον αργαλειό. Ας έχουμε μόνον έναν χιτώνα ή παλτό, ώστε να γίνει πραγματικότητα η οικονομική ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: