"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ENOΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Στον προθάλαμο του συνδικαλισμου. Πήραν «πράσινο φως» απο τον Αρειο Παγο να συστήνουν Ενώσεις Προσώπων

Με 36 ψήφους υπέρ και 3 κατά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επικύρωσε την Πέμπτη οριστικά το δικαίωμα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να συνδικαλίζονται, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ανάμεσα στους τρεις αρεοπαγίτες που καταψήφισαν ήταν και ο Πρόεδρος του σώματος, κ. Ι. Τέντες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούν να συστήνουν Ενώσεις Προσώπων βάσει του Αστικού Κώδικα και όχι σωματεία βάσει του νόμου περί συνδικαλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοδικείο είχε κάνει αρχικά δεκτή, εν έτει 2005, την αίτηση 30 νέων αξιωματικών που είχαν υπογράψει την ιδρυτική πράξη της Ενωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΑΕΕ), στρατιωτικού συνδικαλιστικού οργάνου πανελλήνιας εμβέλειας. Η ΕΑΕΕ πάντως στο καταστατικό της απαγόρευε ρητώς την κήρυξη απεργίας και την ανάμειξη σε θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το καταστατικό εγκρίθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το 2005. Αυτή έλεγε ότι καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία για τον συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλέψεις του νόμου 1264/82 περί συνδικαλισμού στον οποίο υπάρχει ειδική ρύθμιση, με πολλούς περιορισμούς, για την Αστυνομία. Ωστόσο, υπήρξε έντονη αντίδραση επί της απόφασης από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου ακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Οι αξιωματικοί της ΕΑΕΕ άσκησαν αναίρεση στον Αρειο Πάγο και την ίδια στιγμή τροποποίησαν το καταστατικό, προχωρώντας στην ίδρυση του Συλλόγου Υποστήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Ο ΣΥΣΜΕΔ έχει τα τελευταία χρόνια προσπαθήσει, με αρκετά επιτυχημένο τρόπο όπως είναι γενικά παραδεκτό, να προωθήσει πολλά από τα αιτήματα των εν ενεργεία στρατιωτικών - και κυρίως όσα αφορούν στην καθημερινότητά τους.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: