"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εν παντί και πάντοτε (νυν και αεί)

Του ΕΥΤΥΧΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ

Eνας καβγάς σκέτο...ξεκατίνιασμα ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις 2.340 προσλήψεις στα ΕΛΤΑ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης κατακεραύνωσε το ΠΑΣΟΚ για ρουσφετολογικό όργιο. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η ΝΔ τελεί υπό σύγχυση γιατί τις προσλήψεις ζήτησε μετ’ επιτάσεως ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης, που πλέον ανήκει στη ΝΔ. Ο υπουργός σε τηλεοπτικό παράθυρο αναγνώρισε ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν είχε επαρκή ενημέρωση.

Κι έτσι πήραμε μια πρώτη γεύση πώς θα πορευτούμε στη πιο αλλοπρόσαλλη και παρανοϊκή προεκλογική καμπάνια, για μια αναμέτρηση που ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα γίνει.

Ο παραλογισμός έγκειται στο εξής: ο ένας «ταπώνει» τον άλλον για ρουσφέτια και γκάφες, ενώ ΚΑΝΕΙΣ, μα ΚΑΝΕΙΣ δεν αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να γίνονται 2.340 προσλήψεις στα ΕΛΤΑ στο χάλι που βρίσκεται στο Δημόσιο. Πώς είναι δυνατό να προσλαμβάνονται άλλοι 1.000 συνεργάτες (!) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), πώς προσλαμβάνονται άνω των 100 ατόμων στη ΔΕΗ στην Κοζάνη, πώς μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα 5.000 εποχικοί πυροσβέστες-και πάει λέγοντας.

Άραγε αναρωτήθηκε κανείς - από την περιβόητη τρόικα μέχρι τον πρωθυπουργό - αν τηρείται το δεσμευτικό πλαίσιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο; (Θυμίζω: Μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Μείωση των θέσεων στο δημόσιο κατά 150 χιλιάδες ανάμεσα στο τέλος του 2010 και το τέλος του 2015. 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εντός του 2012 και άλλα συναφή).  

Δηλαδή η είδηση δεν είναι το ποιος έκανε τη γκάφα ή ποιος ζήτησε τις προσλήψεις. Είναι και αυτό αλλά προηγείται το θεμελιώδες: οι προσλήψεις αυτές καθεαυτές, στην καταχρεωμένη κρατική μηχανή.

Κάποτε- δηλαδή μόλις πριν από δύο χρόνια- οι προσλήψεις γίνονταν με το τσουβάλι και με δανεικά. Τώρα υποτίθεται ότι η χώρα είναι υπό επιτροπεία και τα μόνα χρήματα έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του «μνημονίου 2». Κι όμως, ακόμα και τώρα οι γκουρού της (παλαιο)πολιτικής καταφέρνουν να ασκούν το προσφιλές τους σπορ.

Μεταξύ μας, κακώς το ΠΑΣΟΚ αποποιήθηκε τις ευθύνες του για τις προσλήψεις. Θα ήταν ένα γερό προεκλογικό χαρτί το «να, εμείς τολμούμε και σε δίσεκτους καιρούς», γεμίζοντας ελπίδες τους πιθανούς ψηφοφόρους. Μήπως να το ξανασκεφτούν οι οπαδοί της «αυτοδύναμης Ελλάδας»;

Μόνος κερδισμένος είναι ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης που αναγνώρισε ότι αυτός έκανε τις προσλήψεις, κερδίζοντας τα «εύγε» της ΔΑΚΕ στα ΕΛΤΑ. Ας παρηγορηθεί όμως ο Γ. Μιχελάκης για την αστοχία του. Ο Μ. Βορίδης ανήκει πλέον στην ίδια κομματική στέγη οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που διά του υπουργού της θα τολμά τις προσλήψεις και διά του εκπροσώπου της θα τις αποκηρύσσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: