"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: «Γιατί σιωπούν οι Αραβες για τη σφαγή μας;»

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Συρίας για να καταγγείλουν την απραξία των αραβικών χωρών απέναντι στην αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μία ημέρα μετά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου η οποία αρκέστηκε στο να καλέσει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σε διάλογο.

«Η εγκατάλειψή μας από τους Άραβες και η σιωπή των μουσουλμάνων είναι τα πιο δύσκολα πράγματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Σύροι» έγραφε ένα πανό στην πόλη Καφαρόμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου διαδήλωσαν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Θα αντισταθούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας», «η Συρία αιμορραγεί», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών στην Ερμπίν, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με ένα βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο ακτιβιστές.

«Οι μουσουλμάνοι και οι Άραβες μας εγκατέλειψαν, αλλά ο Θεός είναι μαζί μας και η αποφασιστικότητά μας θα μας φέρει τη νίκη» αναφέρεται στο δικτυακό τόπο The Syrian Revolution 2011 που καλεί τους Σύρους, όπως κάθε Παρασκευή εδώ και ένα χρόνο, να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Οι άραβες ηγέτες, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη σύνοδο κορυφής στη Βαγδάτη, απέφυγαν να καλέσουν τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί και να υποστηρίξουν τον εξοπλισμό των ανταρτών, ενώ στο παρελθόν είχαν υποβάλει στον ΟΗΕ σχέδιο που προέβλεπε τη μεταβίβαση των καθηκόντων του αρχηγού του κράτους στον αντιπρόεδρό του.

Η Σύνοδος Κορυφής αρκέστηκε να καλέσει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σε ένα «σοβαρό» διάλογο και να απορρίψει κάθε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπου ο στρατός συνεχίζει χωρίς ανάπαυλα τις επιθέσεις του εναντίον των πόλεων που έχουν εξεγερθεί.

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό μερικές δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν τις δυνάμεις ασφαλείας και βγήκαν στους δρόμους στις συνοικίες Καμπούν και Κάφα Σούσε, όπου η αστυνομία πυροβόλησε για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε προάστια της Δαμασκού, κυρίως στη Χάτζαρ αλ Άσουαντ και τη Ντούμα, αλλά και στις πόλεις Ντέιρ Εζόρ και Χαλέπι.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 11 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε διάφορα περιστατικά βίας στη χώρα.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: