"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: «Πολεμικό όπλο» ο βιασμός

Της Margot Wallstrom
Ειδικής εκπροσώπου του γενικού γραμματέα ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων.

Η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων είναι ένα σοβαρό έγκλημα που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το να μπει τέρμα στη σεξουαλική βία ως τακτική πολέμου, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η ετήσια έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ είναι η πρώτη που περιέχει έναν κατάλογο στον οποίο καταγγέλλονται όσοι διαπράττουν εγκλήματα σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων. Ο κατάλογος αυτός είναι το νέο εργαλείο που διαθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που ανέχονται τη σεξουαλική βία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Μερικές από τις προσωπικές ιστορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι πραγματικά σπαρακτικές.  

Στη Συρία, υπάρχουν μαρτυρίες ανδρών που δήλωσαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, ενώ έγιναν και μάρτυρες βιασμού έφηβων αγοριών.

Στη Λιβύη, γυναίκες απήχθησαν από τα σπίτια τους, από αυτοκίνητα ή στο δρόμο, και βιάστηκαν σε άγνωστα μέρη, ενώ άνδρες βιάστηκαν σε φυλακές και κρατητήρια με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών.


Είναι θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να καταπιάνεται με το θέμα της σεξουαλικής βίας σε συνθήκες σύγκρουσης. Είμαι, ωστόσο, εξαιρετικά ανήσυχη για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού βιασμών σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πολλές από τις αναφερόμενες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από τις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας, δηλαδή από τους ίδιους ανθρώπους που καθήκον τους είναι η προστασία των πολιτών τους. Ενώ η στολή θα έπρεπε να συμβολίζει την ασφάλεια, την πειθαρχία και το κοινό καλό, σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου αντιπροσωπεύει τον βιασμό, τη λεηλασία και τον τρόμο.

Ενας ακόμη λόγος ανησυχίας είναι η χρήση της σεξουαλικής βίας ή η απειλή χρήσης της ως εργαλείο πολιτικής καταστολής κατά τη διάρκεια εκλογών ή πολιτικής αναταραχής. Γνωρίζουμε επίσης ότι διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας ασκούνται σε κρατητήρια και σε συνοριακές πύλες κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων.

Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται από πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες για την επίτευξη πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών σκοπών, με αποτέλεσμα την καταστροφή του ιστού της κοινωνίας. Είναι ένα σιωπηλό, φθηνό και αποτελεσματικό όπλο με σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες που πλήττουν τόσο το άτομο όσο και τις πιθανότητες οικοδόμησης μιας βιώσιμης ειρήνης. Υπάρχει ο μύθος ότι ο βιασμός είναι αναπόφευκτος σε καιρό πολέμου. Αν όμως η σεξουαλική βία μπορεί να σχεδιαστεί, μπορεί και να τιμωρηθεί. Αν μπορεί να επιβληθεί, τότε μπορεί και να καταδικαστεί.

Σε πολλές χώρες η ατιμωρησία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος που προτεραιότητά μου είναι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για εγκλήματα σεξουαλικής βίας σε περίοδο συγκρούσεων. Εχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έγιναν σε λιγότερο από ένα χρόνο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, περισσότερες από 250 δίκες στελεχών των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας. Περισσότερα από 150 άτομα έχουν καταδικαστεί για βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας.

Πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν για την καταπολέμηση του βιασμού ως πολεμικού όπλου. Με τη βοήθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεχίσω να πιέζω ώστε να μπει τέλος στην ατιμωρησία και να εξασφαλιστεί ότι οι δράστες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Σε αυτή τη μάχη, υπολογίζω στην προθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: