"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Υπουργός και εργοδότης

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δικηγόρου

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διαθέτει μια τεράστια επιχείρηση ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όλοι γνωρίζουν το Αρσάκειο. `Όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα της, είναι ιδιοκτήτρια 29 σχολικών μονάδων ανά την Ελλάδα και την Αλβανία, στις οποίες μαθητές και μαθήτριες φοιτούν έναντι καταβολής διδάκτρων. Ως νομικό πρόσωπο η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θεωρείται μη κερδοσκοπικό, επειδή δεν διανέμει κέρδη στους εταίρους της.

Πάντα κατά την επίσημη ιστοσελίδα της, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία εκπροσωπείται και δεσμεύεται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου που είναι ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης. 

Νομικά και επιχειρηματικά η ιδιότητα αυτή είναι αντίστοιχη με αυτήν ενός διευθύνοντος συμβούλου ανώνυμης εταιρίας, διαχειριστή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ή ομόρρυθμης εταιρίας. Ο κ. Μπαμπινιώτης για το λόγο αυτό είναι αστικά και ποινικά υπόλογος για την επιχειρηματική δράση της εταιρίας που εκπροσωπεί (κι αυτό ακόμη και αν δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες του). Δείτε εδώ τη σχετική αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τον νόμο. 

Εδώ και λίγες ημέρες ο κ. Μπαμπινιώτης είναι Υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο και την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με τη νέα του ιδιότητα (την οποία πληροφορούμαστε με ειδικό link στην ίδια ιστοσελίδα ακριβώς στο σημείο που αναφέρεται η ιδιότητά του ως Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής), εισηγείται με τροπολογία νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αφαιρείται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ο έλεγχος για τυχόν καταχρηστικότητα της απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τον εργοδότη τους. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κινητοποιείται με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας αυτής.

Είναι προφανές ότι τα προσχήματα δεν τηρούνται, αφού ο κ. Μπαμπινιώτης προσπαθεί να νομοθετήσει αυτό που τον βολεύει ως εργοδότη. Αλλά εδώ, ας υποθέσουμε, ότι μπορούν να τηρηθούν τα προσχήματα με τον κ. Μπαμπινιώτη να έχει εκχωρήσει σε τρίτο το δικαίωμα της υπογραφής. Το αδιανόητο, όμως, είναι ότι δεν τηρείται ούτε και το ίδιο το Σύνταγμα που απαγορεύει στον κ. Μπαμπινιώτη να είναι εργοδότης, μια και στο άρθρο 81 παρ.3 ορίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Κυβέρνησης αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους».  

PROTAGON.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: