"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΥΒΑ: Ιστορική επίσκεψη του Πάπα με υπαιθρια λειτουργία και κήρυγμα με αιχμές για το καθεστός

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Γεμάτη με κόσμο που συγκεντρώθηκε για να ακούσει το κήρυγμα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ και να συμμετάσχει στην υπαίθρια λειτουργία ήταν χθες για πολλές ώρες η Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα της Κούβας!

Παρουσία του Κουβανού ηγέτη Ραούλ Κάστρο, ο 84χρονος Ποντίφικας μίλησε στους συγκεντρωμένους για την αναζήτηση της «πραγματικής ελευθερίας», ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του κηρύγματός του έκανε συγκαλυμμένη κριτική για την πολιτική κατάσταση στη Κούβα.

Μετά τις δηλώσεις που έκανε από το Μεξικό ότι ο κομμουνισμός είναι λάθος και ότι η Κούβα πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο, ο Ποντίφικας χθες ήταν περισσότερο προσεκτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι μια επιθυμία του ανθρώπου, η αναζήτηση για την οποία πάντα προϋποθέτει την άσκηση πραγματικής ελευθερίας».

Υπό το... βλέμμα των πορτρέτων του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Τσιενφουέγος, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο προκάτοχός του Πάπας Ιωάννης Παύλος, με την ιστορική επίσκεψή του στην Κούβα το 1998, έκανε, μεταξύ άλλων, έκκληση και για ενίσχυση του ρόλου της Καθολικής Εκκλησίας στο νησί της Καραϊβικής.

Σημειώνεται ότι από το 1959, δηλαδή μετά την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, μέχρι την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου, το 1998, η Εκκλησία είχε εξαιρετικά περιορισμένη επιρροή στα δρώμενα της Κούβας, όμως εδώ και περίπου μία δεκαετία γίνονται προσπάθειες ο ρόλος της να αναβαθμιστεί.

Για να πιέσει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση ο Ποντίφικας, διάβασε χθες μια λίστα με τους περιορισμούς της δράσης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που ακόμα δεν έχουν αρθεί στην Κούβα, ζητώντας την εισαγωγή θρησκευτικών σπουδών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Στο μεταξύ, ο Πάπας πριν φύγει από την Κούβα είχε χθες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ιστορικό ηγέτη της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ποντίφικα ύστερα από σχετικό αίτημα.

Τουλάχιστον 800 Κουβανοί εξόριστοι στις ΗΠΑ μετέβησαν από το Μαϊάμι στην Κούβα με πτήσεις τσάρτερ, για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες που έκανε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' στην Αβάνα και λίγο νωρίτερα στο Σαντιάγο.

Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός Κουβανών εξόριστων καθολικών που έχουν ποτέ ταξιδέψει στην Κούβα για να εξασκήσουν την πίστη τους.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: