"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΓΓΛΙΑ: Σταθμός «Πύρρος Δήμας» στο μετρό του Λονδίνου

Μεταξύ των 361 αθλητών, το όνομα των οποίων θα απεικονίζεται στους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου, συγκαταλέγεται και ο Ελληνας τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης της Αρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας.

Η στάση «Πύρρος Δήμας» στο μετρό του Λονδίνο θα οδηγεί στο κλειστό γυμναστήριο που θα διεξάγεται το άθλημα της Άρσης Βαρών το προσεχές καλοκαίρι.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, Βρετανοί αποφάσισαν να δώσουν το όνομα ενός αθλητή σε κάθε στάση του «Tube» αναλόγως με τη διαδρομή που θα ακολουθεί ο κάθε συρμός και σε ποια ολυμπιακή εγκατάσταση θα καταλήγει. Εκτός από τον Πύρρο Δήμα οι διοργανωτές σκέφτηκαν και τον πρώτο νικητή του μαραθωνίου, ο Σπύρος Λούης.

Αντί για «Picadilly Circus», «Baker Street», «Knightsbridge», ο χάρτης των σταθμών του μετρό θα έχει τα ονόματα των αθλητών, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό τους.
«Ο χάρτης δεν τιμά μόνο τους αθλητές που κατέκτησαν χρυσά μετάλλια, αλλά και εξαιρετικούς αθλητές που δεν κέρδισαν ολυμπιακό μετάλλιο, ωστόσο αναγνωρίστηκαν για τις ικανότητές τους», αναφέρει η Transport for London (TfL)

Αστέρες του στίβου καταλαμβάνουν ένα αρκετά καλό μέρος του χάρτη, «τρέχοντας» από τα δυτικά προς τα ανατολικά της πόλης και γύρω από το κέντρο. Μερικές από τις στάσεις έχουν τα ονόματα των Σεμπάστιαν Κόε, Μαρία Μούτολα και Εμίλ Ζάτοπεκ.

Στην κεντρική γραμμή του μετρό φιγουράρουν τα ονόματα κολυμβητών, αρχίζοντας από τον Μαρκ Σπιτς στα νοτιοανατολικά και καταλήγοντας σε αθλητές της κατάδυσης όπως ο Γκρεγκ Λουγκάνις στα νοτιοδυτικά.

Ο οκτώ φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης, «Μάικλ Φελπς», θα τιμηθεί με την κεντρική ολυμπιακή στάση, η οποία είναι κοινώς γνωστή ως Στρατφορντ.

Ο κοντινός σταθμός του Stratford International στο Docklands Light Railway θα έχει το όνομα του Κάσιους Κλέι, ο γνωστός τοις πάσι ως Μοχάμεντ Αλι, ολυμπιονίκης της πυγμαχίας στα ελαφρά βάρη το 1960 στην Ρώμη.

«Oxford Circus» θα είναι ο «Ιαν Θορπ», η «Leicester Square» θα ονομάζεται «Λεμπρόν Τζέιμς», και η «Knightsbridge», «Στιβ Ρεντγκρέιβ».

Στην «μαύρη» γραμμή, μπασκετμπολίστες και τενίστες θα... πηγαίνουν από τα βόρεια στα νότια με στάσεις στον θρύλο των Λος Αντζελες Λέικερς, «Μάτζικ Τζόνσον» και «Λάρι Μπερντ» και να τους ακολοθούν παρακάτω ο «Ραφαέλ Ναδάλ», ο «Ρότζερ Φέντερερ», ο «Αντρέ Αγκάσι» και η «Σερίνα Γουίλιαμς».

Τέλος στην «κίτρινη» και «πράσινη» γραμμή θα είναι οι θρύλοι του κλασικού αθλητισμού, όπως ο Τζέσε Όουενς, η Μερλίν Ότι και ο Γιουσέιν Μπόλτ.

Οσο για τον ελληνικό σταθμό του Πύρρου Δήμα, έχει ενταχθεί στη γραμμή που αφορά σε όλα τα υπόλοιπα στάδια, ακολουθείται από τον «Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου», ενώ ο τερματικός σταθμός έχει το όνομα του θρυλικού Βασίλι Αλεξέγιεφ.

Ο χάρτης του μετρό με τους Ολυμπιακούς Θρύλους σχεδιάστηκε από τους Αλεξ Τρίκετ και Ντέιβιντ Μπρουκς.

«Αγαπάμε τον αθλητισμό, αγαπάμε τις λίστες και αγαπάμε το Λονδίνο, έτσι τί καλύτερο θα ήταν από το να επιλέξουμε τους 361 σπουδαιότερους αθλητές του κόσμου και να τους τοποθετήσουμε στον χάρτη μας», δηλώνουν οι σχεδιαστές.
Για να δείτε τον χάρτη των σταθμών με τα ονόματα των αθλητών πατήστε εδώ.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: