ΤΟΥΡΚΙΑ: Eβαλε στο μάτι τον χρυσό των πολιτών της
Ο πυρετός του χρυσού φαίνεται να καταλαμβάνει τους οικονομικούς ταγούς της Τουρκίας. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ και απειλεί με εκτροχιασμό την τουρκική οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης του 8%, τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν αναρίθμητες σπηλιές του Αλί Μπαμπά, γεμάτες με το «χρυσό κομπόδεμα» των Τούρκων πολιτών, που κατά τις εκτιμήσεις του Gold Refinery της Κωνσταντινούπολης υπολογίζεται σε 5.000 μετρικούς τόνους, αξίας 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για να καλυφθεί εν μέρει το έλλειμμα και να μεταβληθεί η περί αποταμιεύσεως νοοτροπία, η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να «απλώσει το χέρι της» στις χρυσές και συχνά κρυφές αποταμιεύσεις των πολιτών.
Η αποταμίευση σε χρυσό και κατ’ οίκον αποτελεί μέθοδο προσφιλή στους Τούρκους, όπως αναφέρει σε άρθρο της η «Wall Street Journal». Προπονημένοι σε αιφνίδιες και ολέθριες για περιουσίες και αποταμιεύσεις οικονομικές κρίσεις, εκτινάξεις του πληθωρισμού και καταβαραθρώσεις του εθνικού νομίσματος, μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε χρυσό και τις κρατούν εκτός τραπεζικού συστήματος - και προφανώς εκτός κρατικού ελέγχου. Η κατάσταση θα έπρεπε να είναι διαφορετική.
Στην παρούσα φάση, η οικονομία ανθεί, τα εισοδήματα τριπλασιάστηκαν, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και η αξιοπιστία του τουρκικού τραπεζικού συστήματος αναβαθμίστηκε. Και όμως, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν άλλαξαν τακτική, αλλά υπερέβησαν κάθε όριο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2011 οι τραπεζικές καταθέσεις στην Τουρκία με την τόσο ισχυρή οικονομία άγγιξαν διεθνώς τα χαμηλότερα επίπεδα - όχι πάντως χαμηλότερα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αντιθέτως, η αξία της «ανεπίσημης οικονομίας» αυξήθηκε, ενώ όπως ισχυρίζεται το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού, μετά την περσινή υποτίμηση της λίρας κατά 20% έναντι του δολαρίου, η ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα αυξήθηκε κατά 99% στην Τουρκία.
Ορισμένοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η «χρυσή τομή» δεν πρέπει να αναζητηθεί στην ιδέα των τουρκικών τραπεζών περί χορήγησης χρυσού από ΑΤΜ, αλλά στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, ώστε να συλλέγονται οι φόροι ισότιμα και σωστά. Αυτό όμως αποξενώνει τους πολίτες που είναι και ψηφοφόροι.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου