"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ισχυρή άμυνα απαιτεί η αξιοποίηση κοιτασμάτων

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

Η επίσκεψη «αστραπή» στην Αθήνα της κυπριακής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και η απόρρητη ενημέρωση - σύσκεψη που είχε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συνέπεσε με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις προκαταρκτικές φάσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στον ελληνικό χώρο και στα όρια της μη εισέτι οριοθετημένης ΑΟΖ. Η προσδοκία ότι η Ανατολική Μεσόγειος από τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου (και πιθανώς και της Συρίας) μέχρι και της Κρήτης και τις Βόρειες ακτές της Αιγύπτου συνιστά μία τεράστια λίμνη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενισχύθηκε με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στα ανοικτά του Ισραήλ και τις ενδείξεις για ανάλογα αποτελέσματα και στα ανοικτά της Κύπρου

Εάν μέχρι και το 2020 επιβεβαιωθεί η ύπαρξη σοβαρών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και αρχίσει να αναπτύσσεται η άντλησή τους, είναι προφανές ότι η περιοχή της Αν. Μεσογείου και οι χώρες που βρέχονται από αυτή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, στην Οικονομία και τις στρατιωτικές/ στρατηγικές επιλογές τους.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες σε Αθήνα και Λευκωσία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η προσδοκία για μεγάλα αποθέματα αναπόφευκτα θα δημιουργήσει έντονες τριβές και αντιπαραθέσεις που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε ένοπλες συγκρούσεις. Η ανοικτά επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας -αποκαλυπτικό είναι και το βιβλίο του κ. Νταβούτογλου- που εμφανίζεται ως ισχυρός παράγων και στην Αν. Μεσόγειο δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και επιπολαιότητας για την ελληνική και κυπριακή ηγεσία χωρίς επαρκείς ένοπλες δυνάμεις.

Τα όποια ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στα οικόπεδα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και εντός του ελλαδικού χώρου αναμένεται να γίνουν βορά ισχυρότερων χωρών. Οι μεγάλες δυνάμεις -ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη- θα είναι κατ΄ ουσίαν παρούσες σε μία τέτοια στρατηγική και οικονομική αναμέτρηση. Το θέμα είναι επομένως πολύπλοκο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Η Statfor -όπως αποκαλύπτει η wikileaks- θεωρεί πιθανό θερμό επεισόδιο στο κυπριακό οικόπεδο 12 όταν προχωρήσουν οι έρευνες και ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την άντληση. Θέμα άλλωστε που κυριάρχησε κατά την απόρρητη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή της κυπριακής κοινοβουλευτικής ομάδας Άμυνας.

Το ζητούμενο είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η Κύπρος μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, καθότι δεν υφίσταται ενιαίο αμυντικό δόγμα και η Ελλάδα βρίσκεται σ΄ ένα μακροχρόνιο οικονομικό Γολγοθά, που δεν της επιτρέπει περαιτέρω δαπάνες για την άμυνά της. Μοναδική ελπιδοφόρα αχτίδα αποτελεί η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, που ασφαλώς προβληματίζει και συγκρατεί την Άγκυρα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αυτή την περίοδο την Κύπρο προστατεύει η ισραηλινή Αεροπορία...

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ανήμπορη να συμβάλει εμπράκτως στην ανάπτυξη μιας αεροναυτικής «ομπρέλας» προστασίας της Κύπρου. Δεν διαθέτει ούτε κατάλληλα μαχητικά αεροσκάφη (π.χ F-15) για να εκτελεί αυτόνομες αποστολές στην Κύπρο ούτε αεροσκάφος ανεφοδιασμού στον αέρα (tanker) σαν αυτό που έχει η Τουρκία Ακόμη και οι περιβόητοι ρωσικοί «S-300»? σαπίζουν στην Κρήτη αφήνοντας απροστάτευτη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου Σημάδια αποσύνθεσης παρόμοια μ΄ εκείνα της περιόδου της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όσο και εάν ακούγεται σκληρό, δυστυχώς είναι αληθινό

Η Ελλάδα για την επομένη δεκαετία δεν θα μπορέσει να αγοράσει ούτε «καρφίτσα». Το μόνο που θα κάνει είναι να «τρέχει» για να ξεπληρώσει τα δάνεια που με περισσή επιπολαιότητα και ανευθυνότητα συσσώρευσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς φυσικά να ενισχυθεί η εθνική οικονομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ
Ηγέτες και πολιτικοί
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχει πει ότι «Οι ηγέτες ενεργούν έχοντας κατά νου και τις επόμενες γενιές. Οι πολιτικοί έχουν ορίζοντα την επόμενη επανεκλογή τους».

Στην Ελλάδα επί δεκαετίες η πολιτική ηγεσία αντιμετώπιζε το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ως πηγή για να συμπληρώνει τα ελλείμματα των Ισολογισμών. Ανυποψίαστοι, ανεπαρκείς και επιπόλαιοι διαδοχικοί υπουργοί Άμυνας με την ανοχή της στρατιωτικής ηγεσίας που λειτουργούσε με φοβικά σύνδρομα -κατάλοιπο της επταετίας- συνετέλεσαν στη μείωση των δυνατοτήτων αποτροπής. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή σύνθεση του ΚΥΣΕΑ δεν περιλαμβάνεται ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία.

Είναι δεδομένο ότι με την προβλεπόμενη λιτότητα των επόμενων δέκα ετών η Ελλάδα θα έχει σοβαρότατα προβλήματα με την υποβάθμιση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της. Οι επιπολαιότητες του παρελθόντος αφήνουν απροστάτευτες τις επερχόμενες γενιές. Η άμυνα της χώρας αναπόφευκτα περνάει μέσα από τις στενές λογιστικές ανάγκες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: