"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Ετοιμάζει βάσεις-ορμητηρια κατα του Ιραν στο Αζερμπαϊτζαν

Παρότι η πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου δημιούργησε διεθνώς την αίσθηση ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικών πληγμάτων κατά του Ιράν αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, νέα πολεμικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε ΗΠΑ και Ισραήλ συντηρούν την πολιτική πίεση στην Τεχεράνη.

Επικαλούμενο ανώτατους διπλωμάτες και στρατιωτικούς στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ εξασφάλισε, έναντι σημαντικού χρηματικού αντιτίμου, τη δυνατότητα να κάνει χρήση αεροδρομίων και αεροπορικών βάσεων του Αζερμπαϊτζάν στην περίπτωση που θα αποφασίσει να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Βόρειος γείτονας του Ιράν, η πρώην σοβιετική Δημοκρατία αποτελεί ιδεώδη λύση για τη στάθμευση και τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων του Ισραήλ σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία αναπαράγει εκτενώς το ρεπορτάζ του Foreign Policy, σημειώνει ότι τόσο οι ένοπλες δυνάμεις όσο και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία. Προσθέτει ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον ουδόλως ενθουσιάστηκε με αυτήν την εξέλιξη. «Μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε προσεκτικά τι κάνει το Ιράν. Τώρα πρέπει να προσέχουμε επίσης τι κάνει το Ισραήλ με το Αζερμπαϊτζάν και δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς γι’ αυτό», φέρεται να δηλώνει ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος, θορυβημένος από το ενδεχόμενο μια σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών της Μέσης Ανατολής να επεκταθεί και στον Καύκασο.

Ωστόσο, άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο πολέμου εναντίον του Ιράν «μπορεί να μη ματαιώθηκε, οπωσδήποτε όμως μετατέθηκε και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους»
Ο αρθρογράφος Αμίρ Ορέν υποστηρίζει ότι το ηγετικό δίδυμο Νετανιάχου-Ομπάμα υποχρεώθηκε να βάλει στο συρτάρι τα σενάρια στρατιωτικής επίθεσης ύστερα από άσκηση ηλεκτρονικής εξομοίωσης πολέμου που πραγματοποίησε πρόσφατα η Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM), δηλαδή η στρατιωτική υπηρεσία των ΗΠΑ που καλύπτει την περιοχή. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έπειτα από μονομερή επίθεση του Ισραήλ, το Ιράν θα εξόντωνε με πυραυλικό πλήγμα 200 Αμερικανούς και η κυβέρνηση Ομπάμα θα καθιστούσε υπόλογους Ισραηλινούς αξιωματούχους για το αίμα ομοεθνών της.

Φρένο στα πολεμικά σενάρια επιχείρησε να βάλει με συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασέμ Αλ Θάνι. «Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος του Κατάρ για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον του Ιράν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της αραβικής χώρας του Περσικού Κόλπου, η οποία φιλοξενεί αμερικανική βάση και το αρχηγείο της CENTCOM. Υπέρ της διπλωματικής αντιμετώπισης του προβλήματος αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τάχθηκαν και οι ηγέτες της ομάδας BRICS, που αντιπροσωπεύει τις αναδυόμενες, μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική. «Συμφωνήσαμε ότι διαρκείς λύσεις στα προβλήματα της Συρίας και του Ιράν μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινχ μετά τη σύνοδο κορυφής των πέντε στο Νέο Δελχί. Οι πέντε ηγέτες τόνισαν επίσης ότι δεν δεσμεύονται από τις μονομερείς κυρώσεις της Δύσης εναντίον του Ιράν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: