"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Xάδια απο την Κομισιόν για τη χρήση χημικών όπλων κατά των Κουρδων

Κλείνει τα μάτια η Κομισιόν στις τεκμηριωμένες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Τουρκικό στρατό κατά ανταρτών του PKK, όπως προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν στο Νίκο Χουντή και άλλους ευρωβουλευτές.

Δια του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, η Κομισιόν αρκείται να εκφράσει «την ανησυχία της όσον αφορά τους ισχυρισμούς», προσθέτοντας ότι «από τις αρχές του Δεκεμβρίου 2011, έχει δρομολογήσει σχετική έρευνα και ότι τα σώματα των μελών του PKK που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν αποσταλεί στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για να προσδιορισθεί η αιτία θανάτου».

Οι ευρωβουλευτές στην ερώτησή τους, αφού τόνιζαν ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, υπάρχουν υποψίες ότι ο τουρκικός στρατός έχει κάνει επανειλημμένα παράνομη χρήση χημικών όπλων ενάντια σε αντάρτες του PKK», αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο γεγονός «του θανάτου 36 κούρδων μαχητών από δακρυγόνο αέριο CS μεταξύ της 22ας και της 24ης Οκτωβρίου 2011 στο Kazan Vadesi».

Συνεχίζοντας την ερώτησή τους τόνιζαν «έχει αποδειχθεί ότι ο τουρκικός στρατός έκανε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων το 1999, ότι τα χρησιμοποίησε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και ότι οι επικεφαλής του τουρκικού στρατού έχουν δώσει εντολή για χρήση τους και στο παρελθόν. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι έως το 2010 η Τουρκία διατηρούσε απαγορευμένα χημικά όπλα και τα διέθετε προς πώληση. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση σχετικά με την καταστροφή των εν λόγω όπλων. Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές αρχές έχουν δείξει απροθυμία συνεργασίας στις πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών».

Οι ευρωβουλευτές κατέληγαν στην ερώτησή τους ζητώντας από την Επιτροπή να θέσει στις τουρκικές αρχές ως δεσμευτικό όρο για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον σεβασμό της Σύμβασης για τα χημικά όπλα.

Ο Επίτροπος κ. Füle, στις πολύ σοβαρές καταγγελίες των ευρωβουλευτών, αρκέστηκε να απαντήσει οτι «Η Επιτροπή ανησυχεί όσον αφορά στους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κατά τους τελευταίους μήνες και έχει θέσει το θέμα στις τουρκικές αρχές. Στο πλαίσιο συζητήσεων σε εργασιακό επίπεδο στις αρχές του Δεκεμβρίου 2011, η Τουρκία απάντησε ότι έχει δρομολογήσει σχετική έρευνα και ότι τα σώματα των μελών του PKK που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν αποσταλεί στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο (Forensic Medicine Institution (FMI)) για να προσδιορισθεί η αιτία θανάτου. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα. Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η Επιτροπή τονίζει ότι διεξάγονται σύμφωνα με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που αποφασίστηκε το 2005 από όλα τα κράτη μέλη, και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006».

Στον ακόλουθο σύνδεσμο δημοσιεύεται έκθεση «Για την πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον Τουρκικό στρατό, Dr. Jan van Aken, Νοέμβριος 2011» αναφορά στη οποία έχει γίνει και στον γερμανικό τύπο: http://www.jan-van-aken.de/files/chemiewaffen_t__rkei_eng.pdf

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: