"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: H Αγκυρα ετοιμάζεται για για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση

Την πόλη φάντασμα, την Αμμόχωστο, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 38 χρόνια με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, προαναγγέλλουν οι Τούρκοι ότι προτίθενται να την ανοίξουν. Την πληροφορία δημοσιεύει η Μιλιέτ, η οποία μάλιστα θέτει και ημερομηνία για το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Σε μία πρώτη αντίδραση η Λευκωσία θα προβεί σε προκαταρκτικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη. Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, από τον οποίο θα ζητήσει επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

Διαβεβαίωσε ότι από μία πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η υπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.

Προειδοποίησε ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, μόλις η Κύπρος αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Η πληροφορία αυτή έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συζητήθηκε και το κυπριακό. Το θέμα της Αμμοχώστου πάντως βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου με την τουρκική πολιτική ηγεσία στις 13 Μαρτίου. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε, φαίνεται δεκτό το αίτημα του κ. Ερογλου για την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα όλοι οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπό τουρκική όμως διοίκηση. Ήδη, όπως σημειώνει άρχισαν οι εργασίες για το μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων. Επιπλέον ετοιμάζεται και έκθεση στην οποία καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίκλειστη πόλη και που θα μπορέσουν να επιστρέψουν και κάτω από ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα περιέλθουν εκεί περιουσίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» (που αναδημοσιεύει την πληροφορία από την «Μιλιέτ») ένα ζήτημα το οποίο μένει να καθοριστεί είναι ο αριθμός των νεκρών. Με βάση την έκθεση, θα κατονομάζεται ο προ του 1974 (που έγινε η τουρκική εισβολή και η κατοχή της μισής Κύπρου) νόμος ιδιοκτήτης του ακινήτου και από εκεί και πέρα όσοι επιθυμούν θα προσκληθούν να επιστρέψουν για εγκατάσταση στις περιουσίες τους, υπό τουρκική όμως διοίκηση. Τα όποια νομικά προβλήματα προκύπτουν θα επιλύονται στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

«Επικίνδυνη τουρκική κίνηση»
«Επικίνδυνη τουρκική κίνηση», χαρακτήρισε τις πληροφορίες για το άνοιγμα της Αμμοχώστου ο δήμαρχος της κατεχόμενης από το 1974 πόλης της Αμμοχώστου.

Ο κ. Αλέξης Γαλανός δήμαρχος της πόλης κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αντιδράσει και να προβεί αμέσως σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται, είπε, για μια «επικίνδυνη κίνηση» που στοχεύει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους και σημείωσε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αφού αναλάβουν τον ρόλο τους τα Ηνωμένα Εθνη.

Η Αμμόχωστος κατελήφθη από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2, ενώ η πόλη (από τις ωραιότερες και τουριστικότερες στη Μεσόγειο) υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας. Έκτοτε παραμένει πόλη φάντασμα (η μοναδική στον κόσμο), με τους Τούρκους εισβολείς να απαγορεύουν την πρόσβαση. Έως τώρα ήταν το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Λευκωσία στο κεφάλαιο του περιουσιακού.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: