"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΙΑΤΡΙΚΗ: Ολική μεταμόσχευση προσώπου από Αμερικανούς χειρουργούς

Του Τάσου Σαραντή

Την πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου που έχει διεξαχθεί ποτέ υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν γιατροί στις ΗΠΑ. Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στον Ρίτσαρντ Νόρις, ο οποίος απέκτησε νέο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων σαγονιού, δοντιών και γλώσσας.

Ο 37χρονος από τη Βιρτζίνια ήταν έγκλειστος για δεκαπέντε χρόνια έπειτα από το σοβαρότατο τραυματισμό του από όπλο και φορούσε μάσκα κάθε φορά που έβγαινε έξω από το σπίτι του. Από τότε, υποβλήθηκε σε πολλές επανορθωτικές επεμβάσεις, αλλά καμιά δεν μπόρεσε να επιτύχει αποκατάσταση σε μία έκταση που θα του έδινε την αυτοπεποίθηση να επιστρέψει στην κοινωνία.

Η χειρουργική επέμβαση χρηματοδοτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο ελπίζει ότι παρόμοιες τεχνικές θα βοηθήσουν Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι διακόσιοι τραυματισμένοι στρατιώτες χρήζουν ανάγκης για μεταμοσχεύσεις προσώπου. Οι χειρουργοί που πραγματοποίησαν την 36ωρη επέμβαση είπαν ότι η συγκεκριμένη ήταν μία από τις συνολικά πέντε επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με όργανα από τον ίδιο δότη σε πέντε ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του Νόρις, σε διάρκεια 72 ωρών.

Ο Ρ. Νόρις είχε χάσει τα χείλη και τη μύτη του στο ατύχημα, ενώ είχε περιορισμένη κινητικότητα στο στόμα. «Ο Νόρις θα ανακτήσει τη χαμένη του ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της επέμβασης, Εντουάρτνο Ροντρίγκες. «Ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του προσώπου, καθώς επίσης και να έχουμε τα επιθυμητά αισθητικά αποτελέσματα». Ο ασθενής, μόλις έξι μέρες μετά τη μεταμόσχευση, είναι πλέον σε θέση να βουρτσίσει τα δόντια του, να ξυριστεί ενώ έχει αρχίσει να ανακτά και την όσφρησή του.

Στην επέμβαση για τη μεταμόσχευση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνδέθηκαν μέχρι και τα νεύρα που μας επιτρέπουν να χαμογελάμε, έλαβαν συνολικά μέρος εκατό γιατροί, επιστήμονες και νοσηλευτές, από πλαστικούς χειρουργούς μέχρι ειδικούς στην κρανιοπροσωπική χειρουργική. Η ανάρρωσή του είναι πολύ πιο γρήγορη απ' ό,τι αναμενόταν, ανέφερε ο δρ Ροντρίγκες, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση προσώπου ήταν η 23η, από τότε που οι γιατροί ξεκίνησαν αυτές τις επεμβάσεις, επτά χρόνια πριν. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου έγινε στη Γαλλία το 2005, σε μια γυναίκα, της οποίας το πρόσωπο είχε παραμορφωθεί ύστερα από δάγκωμα του σκύλου της. Το 2010 χειρούργοι στην Ισπανία πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο πλήρη μεταμόσχευση προσώπου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: