"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το βολικό ψέμα

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, αυτός ο δεινός ρήτορας, το έλεγε κομψά όταν διαπίστωνε τον πλάγιο λόγο του πολιτικού του αντιπάλου. Δεν λέγω ότι είσαι ψεύτης, αλλά λες ψέματα, συνήθιζε να ξεκινά την απαντητική του ομιλία.

Στη σημερινή Ελλάδα είναι πολλοί αυτοί που εντρυφούν στο ψέμα και αρνούνται να το παραδεχθούν και φυσικά να αναλάβουν τις ευθύνες.

Και δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν ούτε και οι πολιτικοί εκείνοι που θα επαναλάμβαναν τη ρήση του γερο-Παπανδρέου.

Όλοι κατακεραυνώνουν τα πάντα και τους πάντες για το κατάντημα της χώρας, αλλά κανείς δεν παραδέχεται τις δικές του, μεγάλες ή μικρές, ευθύνες.

Περισσεύει ο εισαγγελικός και καταγγελτικός λόγος στα καφενεία και τις πλατείες και τα πικρόχολα σχόλια για όλους και για όλα.

Ανάμεσα σ' αυτούς είναι προφανώς και οι συνταξιούχοι-«μαϊμού», οι ανάπηροι που είναι υγιέστατοι, οι τυφλοί αετομάτηδες, οι επιδοματούχοι με εισόδημα και ακίνητα.

Όλοι αυτοί που συνολικά υπολογίζονται σε χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι παρανόμως εισπράττουν μικρά και μεγάλα ποσά από δήμους, νομαρχίες, ΟΑΕΔ, υπουργεία, θεωρούν ότι κάποιοι άλλοι και όχι αυτοί βύθισαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Το ίδιο πιστεύουν και οι γιατροί που έδωσαν τα ψεύτικα πιστοποιητικά, αλλά και οι πολιτικοί που έσπευσαν να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους ότι «κατόπιν ενεργειών τους» εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος.

Κανείς δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Ότι η χώρα βάλτωσε στη διαφθορά, ότι κι αυτοί που είναι νομοταγείς έγιναν ανεκτικοί και με τη στάση τους καλύπτουν φοροκλέπτες, εισφοροδιαφεύγοντες, δωροδοκούμενους, παρανομούντες και φοροφυγάδες, θεωρώντας αφελώς ότι το κράτος έχει απεριόριστες δυνατότητες, που μπορεί να σιτίζει επ' αόριστον τους επιτηδείους.

Όλοι θεωρούν πως ο ανοιχτομάτης της Ζακύνθου που ενθυλάκωσε το επίδομα περί τυφλότητας και οδηγεί ταξί, ο «ανάπηρος» της Κρήτης που εισπράττει το βοήθημα αλλά είναι υγιής, και ο «νεφροπαθής» της Θεσσαλίας που κατάφερε να βγάλει αναπηρική σύνταξη με ψεύτικα πιστοποιητικά, δεν έκαναν κάποια μεγάλη παρανομία.

Όμως, όλοι αυτοί ζημιώνουν το Δημόσιο με 500 εκατ. ευρώ ετησίως και με άλλα τόσα οι κάθε λογής λήπτες παράνομων επιδοτήσεων, και με πολλαπλάσια ποσά οι εισπράκτορες προμηθειών για να «λαδώσουν» την κρατική μηχανή, ή αυτοί που κλέβουν 6-10 δισ. ετησίως από τον ΦΠΑ χωρίς καμία ενοχή.

Αλλά όλοι στα καφενεία και τις πλατείες μιλούν για κάποιους άλλους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τις «δαγκάνες» του ΔΝΤ. Κανείς δεν θέλει να μιλά για το φονικό. Ακόμη και ο Θ. Πάγκαλος δεν τόλμησε να επαναλάβει εκείνη την ιστορική φράση του. Άλλωστε, στη χώρα αυτή ουδείς θέλει να του θυμίζουν «οικεία κακά»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: