"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης απο τον Αλεξάντερ Ντάουνερ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης του Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τις εξελίξεις στο κυπριακό. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, άκουσε και τις θέσεις των αντιπροσώπων, αλλά απέφυγε να αναφέρει τις δικές του εισηγήσεις προς τον Μπαν κι Μουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την σκέψη για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή της Αθήνας, της Αγκυρας και του Λονδίνου

Ο πρόεδρος του ΣΑ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας είπε ότι «ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε για τις εξελίξεις που (καταγράφονται) στην έκθεση του γενικού γραμματέα από την τελευταία έκθεση και ιδιαίτερα τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στις συνομιλίες του Greentree και τις συνομιλίες των πλευρών στο νησί».

Ο Βρετανός πρέσβης, τόνισε ότι ο κ. Ντάουνερ τους είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια επιτεύχθηκε σημαντικό ποσοστό συμφωνίας μεταξύ των πλευρών, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικά χάσματα σε αριθμό θεμάτων.

Αποκάλυψε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα θα υποβάλλει προσωπική έκθεση προς το γενικό γραμματέα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, και με βάση την έκθεση αυτή θα παρθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Ο Βρετανός πρέσβης είπε ότι "όλα τα μέλη του Συμβουλίου πρόσφεραν στον κ. Ντάουνερ την πλήρη τους υποστήριξη στο έργο του, που είναι να βοηθήσει στη διευκόλυνση της επίλυσης των θεμάτων».

Ο κ. Γκράντ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν την άποψη πως θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμμερίζεται τη θέση αυτή και έχει αντίθετη άποψη.

Ο Βρετανός πρέσβης ρωτήθηκε για τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης, και απάντησε ότι το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Μερικοί αντιπρόσωποι υποστήριξαν την πρόταση και μερικοί μίλησαν εναντίον. Ο κ. Γκράντ δήλωσε ότι ο κ. Ντάουνερ δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η συμβουλή του προς το γενικό γραμματέα τον επόμενο μήνα».

Ρωτήθηκε επίσης αν είναι αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη μέχρι την 1η Ιουλίου ημερομηνία κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή μέχρι τις κυπριακές προεδρικές εκλογές. Ο Βρετανός πρέσβης απάντησε ότι το ελπίζει.

Είπε συγκεκριμένα: «Πιστεύουμε πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για επίτευξη συμφωνίας αν επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση και γίνουν συμβιβασμοί κι από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε ότι με τη διευκόλυνση των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ θα είναι πιθανό οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία στους προσεχείς μήνες'.

Γενικά, ο κ. Ντάουνερ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα που θα εισηγηθεί προς το γενικό γραμματέα, αν και μερικοί διπλωμάτες προβλέπουν ότι θα "προκαλέσει" τον κ. Χριστόφια εισηγούμενος διεθνή διάσκεψη την οποία ο Πρόεδρος της Κύπρου απορρίπτει. Την ίδια θέση έχει και η Αθήνα.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: