"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Τεστ παρθενίας ως µέθοδος καταστολής

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η Σάλουα Χουσέινι Γκουντά είναι µια µικροκαµωµένη 20χρονη αιγύπτια κοµµώτρια που στις 9 Μαρτίου είχε βγει να διαδηλώσει στην Πλατεία Ταχρίρ. «Δεν έχω ιδέα γιατί µε συνέλαβαν», δήλωσε τις προάλλες στη Σαµίχα Σαφί του γερµανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», στην οποία περιέγραψε τον εξευτελισµό που υπέστη όταν υποβλήθηκε σε «τεστ παρθενίας».

«Κάποια στιγµή στεκόµουν µπροστά από ένα τανκς, ίσως γι’αυτό µε συνέλαβαν», λέει προσπαθώντας να βρει κάποια αιτία.

Το απόγευµα της 9ης Μαρτίου άνδρες µε πολιτικά επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία. «Εµοιαζαν µε γκάνγκστερ», λέει η Σάλουα. «Με αποκάλεσαν πόρνη και µε χτύπησαν στο πρόσωπο». Την έσυραν µαζί µε άλλες 20 γυναίκες µέσα στοΑιγυπτιακό Μουσείο και τις παρέδωσαν στους στρατιώτες. «Δεν µπορούσα να πιστέψω ότι ο στρατός ήταν πίσω απ’ αυτή την επίθεση. Οµως µετά µας πήγαν σε µια στρατιωτική φυλακή και τα πράγµατα χειροτέρεψαν».

Την οδήγησαν σ’ ένα µικρό δωµάτιο µαζί µε άλλες δύο γυναίκες. Τις υποχρέωσαν να γδυθούν και έψαξαν τα ρούχα τους. Είδαν έναν στρατιώτη που στεκόταν πίσω από το ανοικτό παράθυρο και τις φωτογράφιζε γυµνές. «Φοβόµουν ότι θα χρησιµοποιούσαν τις φωτογραφίες για να µας κάνουν να µοιάζουµε µε πόρνες», λέει η νεαρή γυναίκα. Πέρασαν τη νύκτα σ’ ένα κελί. Τους έδωσαν νερό και ψωµί που βρωµούσε κηροζίνη. Την εποµένη, είδαν ένα φορείο στον διάδροµο και ένας αξιωµατικός ανακοίνωσε ότι ένας γιατρός θα εξετάσει τις ανύπανδρες για να διαπιστώσει αν είναι παρθένες. «Δενµπορούσαµε να το πιστέψουµε», λέει η Σάλουα. «Ρωτήσαµε αν γινόταν τουλάχιστον να µας εξετάσει γυναίκα γιατρός, αλλά είπε όχι. Ενα κορίτσι προσπάθησε να αντισταθεί, αλλά υπάκουσε αφού του έκαναν ηλεκτροσόκ».

Η ίδια δεν αντιστάθηκε.Ο άνδρας µε τη λευκή ποδιά έσκυψε ανάµεσα στα πόδια της και η εξέταση δεν διήρκεσε πολύ. Τηςεπέτρεψε να καλυφθεί µε µια κουβέρτα για να προστατευθεί από τα βλέµµατα των στρατιωτών που χασοµερούσαν στον διάδροµο. 

«Ηταν φρικτά ταπεινωτικό», λέει. Στη συνέχεια όλες οι γυναίκες υπέγραψαν ένα έντυπο που βεβαίωνε ότι ήταν παρθένες (ή όχι). Οµως όταν ο γιατρός επιβεβαίωσε ότι ο υµένας της ήταν άθικτος, οι στρατιώτες τής φόρτωσαν άλλες κατηγορίες. Δύο ηµέρες αργότερα, τέθηκε υπό επιτήρηση για έναν χρόνο από στρατοδικείο για δήθεν κατοχή όπλου, ζηµιές σε δηµόσια ιδιοκτησία και παραβίαση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Για τους αιγύπτιους διαφωνούντες, ο στρατός χρησιµοποίησε τα τεστ παρθενίαςως µέθοδο καταστολής

«Τα κορίτσια που τέθηκαν υπό κράτηση δεν είναι σαν τη κόρη σας ή σαν την κόρη µου», δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα ένας αιγύπτιος στρατηγός στο CNN. «Είναι κορίτσια που είχαν κατασκηνώσει στην Ταχρίρ µαζί µε άνδρες και βρήκαµε στις σκηνές βόµβες µολότοφ και ναρκωτικά». Τα τεστ παρθενίας έγιναν ώστε οι γυναίκες να µην µπορούν να ισχυριστούν ότι βιάστηκαν στη φυλακή. «Θέλαµε να δείξουµε ότι δεν ήταν παρθένες εξαρχής», πρόσθεσε ο στρατηγός…

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: