"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ούτε ένα μισθό για το Μνημείο της Δημοκρατίας

ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Δεν πάει πολύς καιρός που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μετατροπή του Αϊ-Στράτη σε «πράσινο νησί». Τώρα βυθίζεται κι αυτό στα γενικότερα περί περικοπών. 

Ο λόγος για το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Δημοκρατίας, και μνημείο ταυτόχρονα για την κρισιμότερη περίοδο της νεότερης Ιστορίας, που παραμένει κλειστό εδώ και πέντε μήνες.

Η σύμβαση της μοναδικής υπαλλήλου του μουσείου, που εκτελούσε και χρέη φύλακα και συντηρήτριας, η οποία φρόντιζε το μουσείο στο βράχο του Αϊ-Στράτη και το κρατούσε καθημερινά ανοικτό, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2010 και έκτοτε το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει εγκρίνει τη δαπάνη για την πρόσληψη νέας υπαλλήλου.

Κι αυτό παρά το ότι η αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Βορείου Αιγαίου έχει αποστείλει δύο σχετικά αιτήματα, τον Νοέμβριο του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011, για την έγκριση της σχετικής πρόσληψης.

«Το Μουσείο Δημοκρατίας είναι κλειστό. Κι αυτό αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά και για την ίδια την δημοκρατία», λέει ο δήμαρχος Αϊ-Στράτη Χαράλαμπος Μακρής.

Το Μουσείο Δημοκρατίας είχε εγκαινιάσει τον Δεκέμβριο του 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το κτίριο είχε χτιστεί αρχικά ως διδακτήριο. Στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξορίστων στον Αϊ-Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο και μέσα σ' αυτό πέθαναν από απεργία πείνας πολλοί κομμουνιστές εξόριστοι στα πρώτα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Ο σεισμός του 1968 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του. Το 2005 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Βορείου Αιγαίου του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2007. Τη συγκέντρωση των εκθεμάτων και την οργάνωση του μουσείου υλοποίησε η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: