"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΙΜΕΝΕΙ στα περί "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ" για Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.

Όχι μόνο μας κάνουν υποδείξεις για την οικονομική κρίση (Ντερβίς, Μπαμπατζάν), αλλά επιμένουν για Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.

Η γονατισμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη των Τούρκων, που επιμένουν στις προκλητικές απόψεις τους περί «στρατιωτικής κατοχής των Ελλήνων» σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.

Μετά την «πρόκληση Ζεϊμπέκ», της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία ο επικεφαλής του εκτός κοινοβουλίου Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, υποστήριξε σε προεκλογική του ομιλία ότι τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή», μέλη του κόμματος έλαβαν την απόφαση να… επισκεφθούν τα δύο νησιά!

Όπως αποκάλυψε χθες ο τουρκικός Τύπος, στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο απόστρατος συνταγματάρχης και υποψήφιος βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ, προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα νησιά με ένα μικρό σκάφος αναψυχής και παρεμποδίστηκαν από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το γεγονός προκάλεσε την… διαμαρτυρία του Γιαλίμ, ο οποίος δήλωσε (στη Χουριέτ, βεβαίως, που έχει και την «εμπειρία» των Ιμίων, πως «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων», και ότι «οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τα μέλη του κόμματος να προσεγγίσουν το Φαρμακονήσι»!

Η εφημερίδα Haber Turk αναφέρει, ότι ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Μεχμέτ Ινμέζ, ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος «Poseidon», που έφερε ελληνική σημαία (!), για το Αγαθονήσι.

Σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» δημοσιογράφου της εφημερίδας που μετείχε στην αποστολή, οι «ταξιδιώτες» πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων και έμειναν στο Αγαθονήσι για λίγο, αφού δεν είχαν θεωρημένες βίζες (να γιατί η Τουρκία παλεύει για να καταργηθεί η βίζα). Στη συνέχεια όμως, οι ελληνικές αρχές (σ.σ. το πήραν είδηση!) δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι.

Μετά την επιστροφή τους στις ακτές των Διδύμων, ο απόστρατος συνταγματάρχης κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσαν -παρά τα διαβατήρια που είχαν μαζί τους- να αποβιβαστούν στο Φαρμακονήσι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στους διεθνείς χάρτες το νησί εμφανίζεται να ανήκει στην Τουρκία, και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».

«Δυστυχώς εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», ανέφερε ο Γιαλίμ. Τα έβαλε μάλιστα με την «πολιτική μηδενικών προβλημάτων» που προβάλλει ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Νταβούτογλου, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα και τον Ταγίπ Ερντογάν για… ενδοτισμό! «Εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των "μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ», είπε.

Και βέβαια, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον προεκλογικό χαρακτήρα τέτοιων ενεργειών, (που όμως καλλιεργούν κλίμα), ζήτησε από τους Τούρκους να τον στείλουν στην Εθνοσυνέλευση για να… «επιστραφούν τα νησιά στη χώρα μας»!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: