"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: TEΛΟΣ στην επεξαιργασία ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων απο τις ασφαλιστικες

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Φραγμό στην τακτική ασφαλιστικών εταιρειών να επεξεργάζονται ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα των καταναλωτών, χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, επιχειρεί να βάλει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αν και η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια, το Τμήμα της Αρχής αποφαίνεται ομόφωνα ότι δεν αρκεί να αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (όπως συνήθως συμβαίνει) ότι ο ασφαλισμένος δίνει τη συγκατάθεσή του στην εταιρεία να συγκεντρώσει από νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. οποιαδήποτε δεδομένα υγείας του. Για να θεωρηθεί νόμιμη η συναίνεση του πολίτη, χρειάζεται ειδική δήλωση βούλησής του, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Να σημειωθεί ότι ο Αρειος Πάγος με ανάλογο σκεπτικό έχει κρίνει παράνομη τη διαβίβαση από διαγνωστικό κέντρο σε ασφαλιστική εταιρεία προσωπικών στοιχείων υγείας μιας ασθενούς και επιδίκασε αποζημίωση για προσβολή της προσωπικότητάς της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ασφαλισμένη υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2005 αίτηση προς την ασφαλιστική της εταιρεία προκειμένου να αποζημιωθεί για τα έξοδα που κατέβαλε για να χειρουργηθεί στο εξωτερικό. Η εταιρεία, αντί να της καταβάλει την αποζημίωση, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της και την ενημέρωσε ότι από τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου που τηρείται στην κλινική «Υγεία» προέκυπταν στοιχεία που δεν επέτρεπαν την ενεργοποίηση του συμβολαίου.

Επειτα από διαδοχικά γραπτά ερωτήματά της προς την ασφαλιστική εταιρεία και αφού είχε κάνει καταγγελία και στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης, η εταιρεία απάντησε τον Φεβρουάριο του 2006 ότι δεν μπορεί να της καταβάλει τα ασφάλιστρα διότι με βάση τα δεδομένα εισαγωγής στο κέντρο «Υγεία» έπασχε από ασθένεια, που προϋπήρχε της υποβολής αίτησης για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και δεν είχε δηλωθεί στην εταιρεία.

Οπως εξηγεί η ασφαλισμένη:

- Η εισαγωγή της στο «Υγεία» έγινε για λόγους που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την επέμβαση που έγινε λίγους μήνες αργότερα και για την οποία υπέβαλε δήλωση ασθενείας και νοσοκομειακής περίθαλψης προς την ασφαλιστική εταιρεία. Επομένως, η τελευταία δεν είχε κανένα λόγο να λάβει αντίγραφο του ιατρικού της φακέλου.

- Η δήλωση που περιέχεται στο προεκτυπωμένο κείμενο του ασφαλιστηρίου με την οποία δίνεται η εξουσιοδότηση στους γιατρούς που εξέτασαν τον ασθενή-ασφαλισμένο να εφοδιάσουν την ασφαλιστική εταιρεία με οποιαδήποτε πιστοποιητικά ή πληροφορίες τους ζητήσει, δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βουλήσεως.

Την άποψή της ενστερνίστηκαν και τα μέλη της Αρχής, υποστηρίζοντας ότι η συγκατάθεσή της στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν είναι ειδική. Παρέπεμψαν, ωστόσο, στην Ολομέλεια, η οποία το 2006 για ανάλογη υπόθεση είχε εκφράσει αντίθετη άποψη, να αποφανθεί οριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: