"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Πετρέλαιο και ορυκτά αντί ελαιώνων!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΑΚΟΥ

Χιλιάδες ελαιώνες στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης, της Ίμβρου και της Τενέδου κινδυνεύουν να δώσουν τη θέση τους σε ορυχεία, σε πετρελαιοπηγές και σε εγκαταστάσεις άντλησης φυσικού αερίου, καθώς η Τουρκία αναζητά να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή επάρκειά της.

Με ένα νέο νομοσχέδιο που διευκολύνει την αναζήτηση για το μαύρο χρυσό, καταργείται πλήρως κάθε νομική προστασία των ελαιώνων, καθώς το μέχρι τώρα νομικό πλαίσιο όριζε πως απαγορεύεται κάθε βιομηχανική δραστηριότητα σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από ένα ελαιώνα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Εφόσον περάσει το νομοσχέδιο, είναι πολύ πιθανό οι ελαιώνες να αντικατασταθούν από κάθε είδους εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και το μεσογειακό τοπίο της δυτικής Τουρκίας να αρχίσει να θυμίζει… σαουδαραβικές πετρελαιοπηγές!

Πέραν της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει και χιλιάδες τουρκικές οικογένειες οι οποίες εξακολουθούν να κερδίζουν τα προς το ζειν με την ελαιοκαλλιέργεια.

Η τουρκική ένωση ελαιοπαραγωγών προειδοποιεί για τους κινδύνους του νομοσχεδίου αλλά οι βιομηχανικές ενώσεις θεωρούν πως αυτά είναι υπερβολές αφού ήδη το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία των ελαιώνων είναι ανεπαρκές ή δεν τηρείται.

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον είναι τουλάχιστον αβέβαιο για 500.000 τουρκικές οικογένειες και τους ελαιώνες τους που αντιστοιχούν στο 3.5% του συνόλου της καλλιεργήσιμης γης στην Τουρκία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: