"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η... μεταμεσονύκτια οργή κατά τρόικας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Το στοιχείο της ιλαροτραγωδίας είναι εξαιρετικά έντονο στην υπόθεση της συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας την Παρασκευή το απόγευμα και την αντίδραση της κυβέρνησης Παπανδρέου στα όσα ειπώθηκαν εκεί. Το τραγικό στοιχείο έγκειται στο ότι τρεις ασήμαντοι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αισθάνονται τόσο μεγάλη αποικιοκρατικού τύπου υπεροψία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφασίζουν να ανακοινώσουν οι ίδιοι ότι συμφώνησαν με την κυβέρνηση Παπανδρέου να προχωρήσει η Ελλάδα σε αποκρατικοποιήσεις και κυρίως σε εκποίηση δημόσιας γης (!) κατά την πενταετία 2011-2015 πρωτοφανούς έκτασης, με στόχο να εισπράξει... 50 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το ιλαρό στοιχείο συνίσταται στο ότι η κυβέρνηση έχει όντως συμφωνήσει με αυτόν τον εξωφρενικό στόχο, αλλά ταυτόχρονα ήταν υποχρεωμένη να δείξει ότι κατά κάποιο τρόπο αντιδρά προκειμένου να αντικρούσει τη δικαιολογημένη λαίλαπα κατηγοριών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης ότι «ξεπουλάει την Ελλάδα».

Καθώς μάλιστα έχει γίνει θρύλος στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας η αφίσα που είχε βγάλει το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί διακυβέρνησης ΝΔ με τον χάρτη της Ελλάδας, την επιγραφή «Πωλείται» και τη λεζάντα «Οχι ξεπούλημα στην ΕΟΚ!», το κυβερνών κόμμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ο πρωθυπουργός αντελήφθη ότι η πολιτική ζημιά την οποία υφίστατο ο ίδιος προσωπικά από τη στάση των «γκαουλάιτερ» της ΕΕ και του ΔΝΤ ήταν αξιοσημείωτη. Αποφάσισε έτσι να εκδοθεί μια ανακοίνωση για να σωθούν τουλάχιστον κάποια προσχήματα.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ήταν σκληρό: «Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνέντευξη ήταν απαράδεκτη... Τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το γεγονός όμως ότι ενώ η συνέντευξη Τύπου της τρόικας δόθηκε το απομεσήμερο, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε στη... μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα (!), με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή το Σάββατο και οι εφημερίδες να τη γράψουν την Κυριακή, προκάλεσε πολλές απορίες ως προς τα κίνητρα της ανακοίνωσης. Αν η κυβέρνηση είχε θυμώσει τόσο πολύ, γιατί χρειάστηκε... δέκα ώρες να το εκδηλώσει;

Εν πάση περιπτώσει, επί της ουσίας τώρα η κυβέρνηση δεν διέψευσε βεβαίως τον ισχυρισμό των τροϊκανών αποικιοκρατών για τα 50 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν είπαν ψέματα, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη συμφωνήσει με τον στόχο αυτόν, απλώς δεν ήθελε να τον ανακοινώσουν οι εκπρόσωποι των ξένων δανειστών και συνάμα δυναστών.

Οσον αφορά δε στα περί «αξιοπρέπειας» και «αδιαπραγμάτευτων ορίων της», αυτά είναι προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση. Αμερικάνικη είναι άλλωστε η παροιμία «οι ζητιάνοι δεν μπορούν να διαλέγουν»!

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου ζήτησε ικέτιδα να υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου, γνώριζε άριστα εκ των προτέρων ότι είναι υποχρεωμένη να «λουστεί» και να ανεχθεί τέτοια και χειρότερη ταπεινωτική συμπεριφορά εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ και το επέλεξε συνειδητά.

Ως εκ τούτου, στον κόσμο του Μνημονίου δεν υφίσταται εθνική αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό και οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί σοσιαλιστές πρωθυπουργοί ανθίστανται λυσσωδώς και μέχρις εσχάτων στις πιέσεις των Γερμανών και της ΕΕ, που θέλουν να εξαναγκάσουν την Πορτογαλία και την Ισπανία να δεχθούν τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, περιερχόμενες και αυτές σε καθεστώς Μνημονίου.

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν η ΕΕ και το ΔΝΤ τις κορόνες περί εθνικής αξιοπρέπειας της ελληνικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Σερβάας Ντερούζ μάλιστα σε χθεσινή του συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» δεν επιτρέπει ούτε καν διαφοροποιήσεις... υπουργών: «Ολοι στην κυβέρνηση πρέπει να συμμορφώνονται και να εκτελούν το πρόγραμμα!» δήλωσε με απύθμενη θρασύτητα.

ΝΕΕΣ ΦΗΜΕΣ
Πάλι η απειλή πρόωρων εκλογών
Διοχετεύουν και πάλι κυβερνητικοί κύκλοι κατευθυνόμενες φήμες σκοπιμότητας περί της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Επισήμως ο πρωθυπουργός διαψεύδει με κάθε ευκαιρία ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ευνόητο είναι ότι κανείς δεν δίνει την παραμικρή σημασία σε αυτές τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Με δεδομένο όμως ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να σχηματίσει το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από νέες εκλογές, γιατί να τις κάνει ο Γ. Παπανδρέου; Αλλωστε αυτό το διαψεύδει μια πολύ πιο αξιόπιστη πηγή - ο... εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα! «Ναι, έχω ακούσει διάφορες φήμες. Εγώ όμως ξέρω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί (σ.σ. σε ποιους;) να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια!» δήλωσε ωμά ο Σερβάας Ντερούζ σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: