"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο βιασμός ως... κουλτούρα στο Κονγκό

Αλλάζουν χαρακτήρα οι ομαδικοί βιασμοί στο Κονγκό, αφού πέρα από τη φρίκη που ούτως ή άλλως τους χαρακτηρίζει, δεν αποτελούν πλέον μόνο όπλο πολέμου αλλά παρατηρείται ταυτόχρονη αύξηση των βιασμών από αμάχους που αντιγράφουν τους αντάρτες... για να γίνουν κι αυτοί ισχυροί, αντλώντας «δύναμη» από την αποτρόπαιη πράξη.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ένοπλοι βίασαν 60 άτομα στο ανατολικό Κονγκό μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, στο τελευταίο κύμα σεξουαλικών επιθέσεων που σαρώνει την περιοχή. Η διεθνής οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε 60 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν στη διάρκεια δύο επιθέσεων ενόπλων στην επαρχία του νότιου Κίβου, μεταξύ 19 και 21 Ιανουαρίου.

Πολλές ένοπλες οργανώσεις δραστηριοποιούνται στις ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μετά τον πόλεμο του 1998-2003, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και η σεξουαλική βία πήρε διαστάσεις κοινού φαινομένου.

«Δεν μιλάμε πλέον για κρίση, μιλάμε για κουλτούρα», δήλωσε η Νένε Ρουκούνγκου, γιατρός στο νοσοκομείο Παντζί, που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε θύματα βιασμού.

Πρωτεύουσα των βιασμών...
Η ίδια επισημαίνει ότι οι βιασμοί από αμάχους φαίνεται πως αυξάνονται και πρόσθεσε: «Ο κόσμος ρωτάει: Γιατί βιάζουν οι αντάρτες; Κι ύστερα, αρχίζει να σκέφτεται πως αυτό τους δίνει δύναμη κι έτσι τους αντιγράφουν».

Ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική βία, χαρακτήρισε πέρυσι το ανατολικό Κονγκό «πρωτεύουσα των βιασμών διεθνώς», μια «ταμπέλα» που η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πέρυσι, μαχητές εξτρεμιστικής οργάνωσης των Χούτου από τη Ρουάντα θεωρήθηκε ότι βίασαν περισσότερες από τριακόσιες γυναίκες στο νότιο Κίβου. Στις αρχές του μήνα, Κονγκολέζοι στρατιώτες κατηγορήθηκαν για το βιασμό 67 ατόμων στην πόλη Φίζι.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή σε μια περιοχή, όπου περισσότερες από 160 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κάθε μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγές: Reuters-ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: