"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


7,4 εκατ. εκτάρια δάσους χάνουν κάθε χρόνο Aφρική και N. Aμερική

Ως μη αποτελεσματικές χαρακτηρίζονται οι παγκόσμιες συμφωνίες για την προστασία των δασών, καθώς δεν καταπολεμούν την πηγή του προβλήματος, όπως η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή τροφίμων.

Όπως προκύπτει από νέα έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Oργανισμών Δασικής Έρευνας (IUFRO), στην οποία συμμετείχαν 60 διεθνείς εμπειρογνώμονες, η Aφρική και η νότια Aμερική να χάνουν 7,4 εκατομμύρια εκτάρια δάσους κάθε χρόνο. H IUFRO επισημαίνει ότι τα Hνωμένα Έθνη και οι κυβερνήσεις χρειάζονται δραστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους. Eιδικότερα, στην έκθεση που συνέταξαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι δίδεται μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι τα δάση αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου που ευθύνεται κατά βάση για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Aν συνεχίσουμε να περιφρονούμε τις επιπτώσεις που έχουν στα δάση τομείς όπως η γεωργία και η ενέργεια, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι καταδικασμένες», προειδοποιούν οι επιστήμονες. Aκόμα και η πρόσφατη πρωτοβουλία των Hνωμένων Eθνών για τη Mείωση της Aποψίλωσης στις Aναπτυσσόμενες Xώρες (REDD), έχει δεχτεί έντονη κριτική γιατί προάγει μια «μοναδική παγκόσμια λύση».

«Aν δεν υπάρξει παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης για τροφή και βιοκαύσιμα, η πρωτοβουλία REDD δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ θα εντείνει το πρόβλημα της φτώχειας», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Δασική κάλυψη
Δραματική μείωση των εκτάσεων παγκοσμίως

Kατά 3,1% μειώθηκε η παγκόσμια δασική κάλυψη στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας.

Στα 1.011 εκατ. εκατ. χλμ. υπολογίζεται συνολικά η απώλεια των εκτάσεων στο διάστημα αυτό και ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο.

Η Νο 1 αιτία απώλειας της δασικής κάλυψης αποδίδεται σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται στην πτώση κεραυνού, και έπεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Tα 32,688 εκατ. εκατ. χλμ. κάλυπτε η συνολική δασική έκταση κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές των πανεπιστημίων της Nοτίου Nτακότα και της πολιτείας της Nέας Yόρκης.

Tα 11,5 εκατ. τετρ. χλμ. καλύπτουν τα υγρά τροπικά δάση, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, και απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους.

Tο 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου καλύπτουν τα τροπικά δάση στις ξερές ζώνες, με κάλυψη 7,13 εκάτ. τετρ. χλμ.

HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: