"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Κύπρος εάλω στην ΕΕ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δραματικές επιπτώσεις για το διεθνές κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής των «27» στη βελγική πρωτεύουσα.
Οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν απολύτως καμία κύρωση στην Τουρκία για την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας που έχει υπογράψει με την ΕΕ και το οποίο της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία.
Πέρασε έτσι άπρακτη και η... τρίτη (!) προθεσμία που είχε δώσει η ΕΕ στην Αγκυρα για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στο θέμα αυτό - οκτάμηνη η πρώτη, δεκαεξάμηνη η δεύτερη, τρίχρονη η τρίτη.
Σαν να μην έφτανε η μη επιβολή κυρώσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τώρα πλέον δεν εισηγούνται καν να μπει κάποια προθεσμία συμμόρφωσης της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι αφήνουν έτσι αχαλίνωτη την Αγκυρα να αισθάνεται - και δικαίως - ότι δεν υπάρχει πια καμιά δέσμευση για την Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ που να αφορά υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου! Εξέφρασαν υποκριτικά μόνο μια «βαθιά λύπη» για το ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε και μετά από αυτό αποφάσισαν να μην της ξαναβάλουν προθεσμία και τη στενοχωρήσουν και επιπροσθέτως να ανοίξουν πριν από το τέλος του χρόνου, δηλαδή στο επόμενο εικοσαήμερο ένα ακόμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό για το περιβάλλον που είναι και επίκαιρο!

«Η κυπριακή κυβέρνηση απαίτησε τώρα ένα ισχυρό πολιτικό σήμα της ΕΕ προς την Αγκυρα επειδή δεν έχει κάνει τίποτα... αλλά μόνο μερικά μικρά κράτη - μέλη συμπαραστάθηκαν στην Κύπρο» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Αυτή η στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ θρυμματίζει βεβαίως για πολλοστή φορά τον μύθο της, ανύπαρκτης στην πράξη, «κοινοτικής αλληλεγγύης».
Ηταν όμως απολύτως αναμενόμενη από τη στιγμή που η μεν κυβέρνηση Παπανδρέου έχει διακηρύξει ως «στρατηγική επιλογή» της την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απορρίπτοντας ρητά κάθε «ειδική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας όπως προτείνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, η δε κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την πάση θυσία συνέχιση των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων επειδή νομίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά την Αγκυρα σε πιο διαλλακτικές θέσεις στο Κυπριακό.

Η σκέψη των Ευρωπαίων είναι απλή: «αφού ούτε η Κύπρος και η Ελλάδα δεν ζητούν «πάγωμα» ή «μπλοκάρισμα» των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τι νόημα έχει να ασχολούμαστε εμείς με το αν η Τουρκία αναγνωρίζει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία; Θα παραστήσουμε τους πιο φιλοκύπριους από τους... ίδιους τους Κύπριους και τους Ελληνες;».

Υπο το πρίσμα αυτό οι μεγάλες χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής την τουρκική ένταξη αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων τους χωρίς να τους υποχρεώνει η στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας να συνυπολογίσουν και τα κυπριακά ή ελληνικά συμφέροντα.

Το μείζον πρόβλημα δεν είναι η στάση των εταίρων της ΕΕ.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν άσκησαν βέτο κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, απαιτώντας να μπλοκαριστούν μέχρις ότου η Αγκυρα αλλάξει θέση και επικυρώσει το περιβόητο ομώνυμό της πρωτόκολλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.

Για να καλύψει την άτακτη υποχώρηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προφορικά ότι αργότερα η Λευκωσία θα καθορίσει «συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις» για να ανοίξουν ορισμένα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Μα από τη στιγμή που δεν έβαλε όρους και βέτο τώρα, την κρίσιμη ώρα, νομίζει ο Μάρκος Κυπριανού ότι υπάρχει έστω και μια ευρωπαϊκή χώρα που να έδωσε βάρος στην απειλή του ότι θα βάλει βέτο αργότερα; Απολύτως καμία δεν το πήρε στα σοβαρά. Ο κύβος ερρίφθη.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κράτος μειωμένων δικαιωμάτων


Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ισότιμη με τα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ. Μπορεί κανείς να καταπατά τα θεμελιωδέστερα των δικαιωμάτων της χωρίς να υφίσταται την παραμικρή κύρωση από τους υπολοίπους εταίρους και χωρίς επιπλέον να αντιδρά ούτε η ίδια, χρησιμοποιώντας έστω το βέτο που της έχει χορηγήσει η ΕΕ! Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα της Κύπρου που ήδη υφίσταται αλλά σίγουρα θα παγιωθεί μετά τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης προχθές στις Βρυξέλλες. Είναι πραγματικά κρίμα η Λευκωσία να συμπεριφέρεται στους κόλπους της ΕΕ ως κράτος μειωμένων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: