Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα στοιχεία που μέχρι στιγμής δημοσιοποίησε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος και το εύρος της φοροδιαφυγής εκείνων των επαγγελματιών, τα υψηλά κέρδη των οποίων ουδείς αμφισβητεί από καθημερινή εμπειρία...
Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, άλλη μια φορά πως είμαστε το κράτος των φοροφυγάδων - δεν ξεπερνούν τις 15.000 αυτοί που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω!
Ο βαθιά διαβρωμένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός που πλουτίζει παράνομα από τη ζήτηση για φοροδιαφυγή, την οποία δημιουργεί η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση του Ελληνα ότι είναι θεμιτό να «κλέψει» ένα κράτος που «κλέβει». Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο φορολογούμενος να είναι συνεπής αν πιστεύει ότι τα έσοδα από τους φόρους χρηματοδοτούν το κόστος παραγωγής των δημόσιων αγαθών, της παιδείας, της υγείας, της αξιοπρεπούς μετακίνησης, των ανθρώπινων κοινόχρηστων χώρων. Και σχεδόν μηδενικές αν θεωρεί ότι οι επιτελείς του κράτους σπαταλούν ή οικειοποιούνται το χρήμα «του».
Ας συγκροτούνται Εθνικά Συμβούλια κατά της Φοροδιαφυγής, Κεντρικές Επιτροπές Συντονισμού της Φορολογικής Μεταρρύθμισης (μέχρι τον Μάρτιο θα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, υποσχέθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου), δεν πείθουν.
Διότι όλες οι κυβερνήσεις, στα λόγια, στηρίζουν τους αδυνάτους, και κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι, για παράδειγμα (στοιχεία Γ. Δραγασάκη), οι φόροι που πλήρωσαν οι μισθωτοί αυξήθηκαν από 5,6 δισ. ευρώ το 2004 σε 11 δισ. ευρώ το 2008, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες πληρώνουν σταθερά 4,7 δισ. ευρώ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου