"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Παράδοση» εναντίον μέτρων

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα στοιχεία που μέχρι στιγμής δημοσιοποίησε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος και το εύρος της φοροδιαφυγής εκείνων των επαγγελματιών, τα υψηλά κέρδη των οποίων ουδείς αμφισβητεί από καθημερινή εμπειρία...

Από τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου, οι 96 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 29.796,37 ευρώ. Από τα 1.600 νυχτερινά κέντρα, 831 δήλωσαν ζημιές και 361 εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ. Αντιστοίχως, τα 7 στα 10 πάρκινγκ (13 ευρώ η πρώτη ώρα στο κέντρο) εμφάνισαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο (12.000 ευρώ τον χρόνο) ενώ και οι περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες βεβαιώνουν ετήσιες απολαβές κάτω από το αφορολόγητο όριο!

Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, άλλη μια φορά πως είμαστε το κράτος των φοροφυγάδων - δεν ξεπερνούν τις 15.000 αυτοί που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω!

Οτι φόρους πληρώνουν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (δηλώνουν το 74% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων). Και μετά; Πώς θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή; Τα μέχρι στιγμής μέτρα δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς. Και το «πόθεν έσχες» που καθιέρωσε το 1979 ο Θαν. Κανελλόπουλος και τα αντικειμενικά κριτήρια που εισήγαγε το 1994 ο Γ. Γεννηματάς δεν κατάφεραν να μειώσουν το ύψος της φοροδιαφυγής που κυμαίνεται στα 30 δισ. ευρώ τον χρόνο (ποσό που υπερβαίνει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού – στοιχεία του ΣΕΒ).

Το «πόθεν έσχες» είναι διάτρητο από νομικές εξαιρέσεις, ενώ πλήθος είναι τα νόμιμα «παραθυράκια» για απαλλαγή από φορολογία. Οποια νέα κριτήρια διαβίωσης ή άλλοι τρόποι εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος των Ελλήνων κι αν εφαρμοστούν δεν θα φέρουν αποτέλεσμα αν κάτι άλλο δεν αλλάξει.

Ο βαθιά διαβρωμένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός που πλουτίζει παράνομα από τη ζήτηση για φοροδιαφυγή, την οποία δημιουργεί η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση του Ελληνα ότι είναι θεμιτό να «κλέψει» ένα κράτος που «κλέβει». Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο φορολογούμενος να είναι συνεπής αν πιστεύει ότι τα έσοδα από τους φόρους χρηματοδοτούν το κόστος παραγωγής των δημόσιων αγαθών, της παιδείας, της υγείας, της αξιοπρεπούς μετακίνησης, των ανθρώπινων κοινόχρηστων χώρων. Και σχεδόν μηδενικές αν θεωρεί ότι οι επιτελείς του κράτους σπαταλούν ή οικειοποιούνται το χρήμα «του».

Ας συγκροτούνται Εθνικά Συμβούλια κατά της Φοροδιαφυγής, Κεντρικές Επιτροπές Συντονισμού της Φορολογικής Μεταρρύθμισης (μέχρι τον Μάρτιο θα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, υποσχέθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου), δεν πείθουν.

Διότι όλες οι κυβερνήσεις, στα λόγια, στηρίζουν τους αδυνάτους, και κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι, για παράδειγμα (στοιχεία Γ. Δραγασάκη), οι φόροι που πλήρωσαν οι μισθωτοί αυξήθηκαν από 5,6 δισ. ευρώ το 2004 σε 11 δισ. ευρώ το 2008, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες πληρώνουν σταθερά 4,7 δισ. ευρώ...

Αν δεν αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, η φοροδιαφυγή, φαινόμενο αλληλένδετο με το σύστημα διακυβέρνησης, τη λειτουργία των θεσμών, τις κοινωνικές αξίες του τόπου, θα συνεχίσει να αποτελεί μια κάθε άλλο παρά αξιοκατάκριτη παράδοση.


ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: