Περιγράψαμε κάπως την ακάθεκτη πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος προς τη μοιραία εξίσωση 1=1, όπου ασφαλισμένοι εργαζόμενοι θα εργάζονται για να συντηρήσουν ισάριθμους ή και περισσότερους συνταξιούχους.
Αυτή την κάθαρση επιχείρησε το 2002 ο καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Σημίτη. Ωστε το σύστημα να ισορροπήσει κατά το δυνατό, να γίνει δικαιότερο χωρίς παρανομίες και συντεχνιακές εύνοιες, αλλά και αναλογικότερο, για να είναι οι παροχές κατά το δυνατόν ανάλογες με τις εισφορές. Από όσο θυμάμαι ο Τάσος Γιαννίτσης δεν θέλησε να προτείνει ριζοσπαστικότερες λύσεις, όπως είναι η προσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης στη γήρανση του πληθυσμού ή η παράλληλη αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας με την οποία στενά συνδέεται το συνταξιοδοτικό. Την απλή λογική και τη δημοκρατική νομιμότητα θέλησε να αποκαταστήσει.
Ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε! Πρώτα τον πρόδωσε το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα εντόσθιά του, τι πραγματικά είναι βαθιά μέσα του. Ενα κόμμα που έκανε την εξουσία και τη νομή της αυτοσκοπό και δεν επιδιώκει (ούτε μπορεί να επιδιώξει) τη λύση των προβλημάτων. Απλώς τα διαχειρίζεται, συχνότατα διαχειρίζεται τον παραλογισμό τους, μέσα από ένα σύστημα πελατειακών κομματικών σχέσεων και ανάλογα με τις ανάγκες διατήρησης της εξουσίας. Δεν πρόκειται μόνο για το παρελθόν. Σήμερα, με το «νέο» και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ παρατηρούμε τα ίδια φαινόμενα και την ίδια πολιτική.
Λυπάμαι που το γράφω, αλλά ο δεύτερος που εγκατέλειψε τον Τάσο Γιαννίτση ήταν ο πρωθυπουργός του, ο Κώστας Σημίτης, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι έτσι θα διατηρούσε την κομματική και κυβερνητική εξουσία. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο: αμαχητί έβαλε ο ίδιος τέλος στην πολιτική του καριέρα. Από τότε άρχισε ο κατήφορος του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ…
Αλλά και το πιο σημαντικό. Δύο εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ελλάδα κατέβηκαν στους δρόμους για να υπερασπισθούν τον παραλογισμό και τις αδικίες που συσσώρευσε μέσα του το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου