"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οταν οι νόμοι ευνοούν διαφθορά και φοροδιαφυγή

Tου Γιωργου Mαντελα

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό των χωρών που υποθάλπουν την διαφθορά; Νομοθετούν ακατάπαυστα εναντίον της.
Ετσι, δημιουργούν ένα απίστευτο νομικό οπλοστάσιο, που δεν χρησιμοποιούν ποτέ.
Εχουν, όμως, τη συνείδησή τους ήσυχη. «Εμείς νομοθετούμε, εσείς κλέβετε» είναι η λογική.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη φοροδιαφυγή. Οπως προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα της PwC, τα περισσότερα μέτρα εναντίον της, τη χρονιά που πέρασε, τα πήραν οι ανατολικοευρωπαίοι. Δηλαδή, οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση της κρατικής διαφθοράς. Με τη διαφορά ότι το ίδιο είχαν κάνει και πέρυσι και πρόπερσι κ. λπ. κ. λπ.

Αλλά, γιατί πάμε μακριά; Υπάρχει πιο γεμάτο οπλοστάσιο από το ελληνικό κατά της φοροδιαφυγής;
Εχει υπολογιστεί ότι στη χώρα μας αναλογεί 1,5 φορολογικό νομοσχέδιο ανά δύο χρόνια.
Το ένα σκληρότερο από το άλλο. Παγκόσμια πρωτιά και πρωτοτυπία. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το μαύρο χρήμα να έχει φτάσει στο 45% του ΑΕΠ και να σχεδιάζονται κίνητρα νομιμοποίησής του μετ’ επαίνων, για να σωθεί η οικονομία. Εξελίσσεται σε θεσμό.

Θυμίζει την ιταλική μαφία, με την οποία συνεργάστηκε ο συμμαχικός στρατός στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να αποβιβαστεί στη Σικελία. Αφού ήταν ο μοναδικός «θεσμός» που λειτουργούσε;

Αν ήμασταν κοινωνία με ανοικτό μυαλό, πάντως, θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ικανότητα. Η φοροδιαφυγή θα έπρεπε, για παράδειγμα, να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές, στο τέταρτο έτος, ως εμβάθυνση. Τα ελληνικά masters στη συγκεκριμένη κατηγορία θα έπρεπε να είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία και η IRS θα έπρεπε να στέλνει τους επίλεκτους για μετεκπαίδευση στην Αθήνα. Οπως λέμε στα «νέα όπλα», εν προκειμένω θα ίσχυε το στα «νέα κόλπα».

Γιατί, πραγματική βούληση για να παταχθεί η φοροδιαφυγή δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, δεν θα ετοιμαζόμασταν για νέο φορολογικό νομοσχέδιο τον Μάρτιο. Οι νόμοι λείπουν από την Ελλάδα;
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: