Η κοινωνία τούς βλέπει σαν ένα είδος υπεράνθρωπων, τέλειες μηχανές του νου, έτοιμες να προσφέρουν μαγικές λύσεις, υπακούοντας μόνο στην ηθική που υπαγορεύεται από τη συνείδηση του επιστήμονα. Ιδιοφυείς, ανεπηρέαστοι, παράγουν αδιάκοπα σχέδια, όπως ο μύλος αλέθει αλεύρι. Τα προϊόντα της σοφίας τους λαμβάνουν στα μάτια των πολιτών την πατροπαράδοτη ερμητική εικόνα της επιστήμης που εμπεριέχεται μέσα σε λίγες σελίδες. Σ’ αυτές, η δύναμη της απόλυτης γνώσης εκφράζεται με μια αναπάντεχη απλότητα – π. χ. «πάγωμα των συντάξεων» ή «ψαλίδισμα στις αυξήσεις των μισθών».
Η παρέμβαση των ειδικών στον διάλογο πάνω σε φλέγοντα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα είναι άκρως καταλυτική, ενώ αποφάσεις - σταθμοί αποτελούν εφαρμογές δικών τους εισηγήσεων (π. χ. πόρισμα της επιτροπής υπό τον Θ. Γεωργακόπουλο για το φορολογικό). Αλλά στον απλό πολίτη μένει πάντα η εντύπωση (ή δεν είναι μόνο εντύπωση;) ότι αποτελούν την «κάλυψη» των πολιτικών που τους επιστρατεύουν για να δείξουν ότι συμβουλεύονται ειδήμονες πριν πάρουν αποφάσεις ή για να διατυπώσουν «λύσεις» που η κοινωνία δεν θέλει να αποδεχθεί.
Ομως χωρίς καθηγητές, χωρίς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, χωρίς έγκριτους εξωτερικούς κριτές δεν κάνουν οι κυβερνήσεις, και πώς θα μπορούσαν άλλωστε. Η συγκρότηση ειδημόνων σε ομάδα είναι μια πολιτικά καθαγιασμένη πράξη.
Το πρόβλημα, φυσικά, δεν βρίσκεται στις επιτροπές, αλλά στον τρόπο που τις χρησιμοποιεί η πολιτεία. Από «εργαστήρια» θαυμαστών σχεδίων, ιδεωδών λύσεων γίνονται αναλώσιμο «μέρος» του πολιτικού παιχνιδιού.
Ευτυχώς που οι σοφοί δεν χάνουν, έτσι ή αλλιώς, ποτέ την αίγλη τους ούτε δείχνουν να αποθαρρύνονται από τα αποδεικτικά του ασύμπτωτου των επιλογών, του μάταιου έργου. Αλλωστε ο άνθρωπος προχωρά γιατί κάνει αξίωμα το άπιαστο, γιατί προσμένει πάντα εκπλήξεις. Οι περισσότεροι, με έναν τρόπο, καταφέρνουμε να αναπτυσσόμαστε και μέσα σε καταστάσεις που μας αρνούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου