"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για το AIDS

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπoυλου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS. Και τα πράγματα, σύμφωνα με όσα διαβάζω, δεν πάνε καθόλου καλά. Για τη χώρα μας μιλάω. Όπου κάθε 48 ώρες τρεις άνθρωποι μολύνονται από τον επικίνδυνο ιό («Ελευθεροτυπία» 24/11, Σοφία Νέτα και Ν. Γιαννίρης).
Λογικά, οι άνθρωποι αυτοί είναι νέοι. Όχι σαν τον φίλο μου τον Αλέκο που μου έλεγε στο καφενείο ότι είχε πλαγιάσει με μια πόρνη- κούκλα στην Πόλη, χωρίς να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.
«Και δεν φοβήθηκες τον ρώτησα.
«Τι να φοβηθώ; Ογδόντα δύο χρονών είμαι. Και κάνω σεξ με τη... συνδρομή της επιστήμης! Παίρνω Βιάγκρα... Πόσο θα ζήσω;».
Τους καταλαβαίνω τους νέους.
«Εκείνη την ώρα», την κρίσιμη ερωτικά, δεν λογαριάζουν τίποτα! Ούτε αρρώστιες ούτε ταλαιπωρίες ούτε τον θάνατο που καιροφυλακτεί. Ευτυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό (53,7%)
χρησιμοποιεί πάντοτε προφυλακτικό. Αλλά υπάρχει και το 46,3%. Απ΄ αυτό το πλήθος, παίρνει προφυλάξεις «μερικές φορές» το 32%, σπάνια το 7,5% και ποτέ το 3,5%. Τέλος, ένα 3,5% δεν απαντά.
Πρόκειται για «έρευνα» προφανώς. Έγινε από σπουδαστές Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Ακμή και τα στοιχεία της επεξεργάσθηκε η ΑLCΟ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ένας στους τρεις νέους (30,5%) ποτέ δεν ρωτάει το παραμικρό για την κατάσταση της υγείας τού (της) συντρόφου πριν από την ερωτική επαφή! Το είπα και παραπάνω: εκείνη την ώρα, του πάθους και της τρέλας, ακόμη και να σε σημαδεύουν μ΄ ένα περίστροφο, όταν είσαι στην ηλικία της φωτιάς δεν παίρνεις χαμπάρι από τίποτα.
Ωστόσο, ενώ στην Ελλάδα το ΑΙDS μάς χτυπάει κατακέφαλα, στην Αφρική, όπου οι θάνατοι πέφτουνε σαν το χαλάζι, υπάρχει μια σαφής βελτίωση. Οφείλεται στην έρευνα για τη θεραπευτική αγωγή κατά του ΑΙDS και στα καινούργια φάρμακα. Τεράστια ποσά διατέθηκαν γι΄ αυτόν τον σκοπό.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη δυναμική να χαθεί» δήλωσε η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Μάργκαρετ Τσαν. «Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να σώσουμε περισσότερες ζωές».
Πρέπει να πω ότι από την εποχή της εμφάνισης του ΑΙDS έχουν χάσει τη ζωή τους 25 εκατομμύρια άνθρωποι! Τα νούμερα είναι ανατριχιαστικά. Αν προχωρήσουμε λίγο παραπέρα φθάνουν τα 60 εκατομμύρια όσοι και όσες έχουν προσβληθεί από τον ιό. Χάρη στα καινούργια φάρμακα, πάντως, ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά 10% την τελευταία πενταετία. Εντυπωσιακή είναι η μείωση των κρουσμάτων στην Ανατολική Αφρική: 25%!
Στην Ελλάδα, πάλι, που είναι πολύ πίσω δυστυχώς στην ενημέρωση, στα σχολεία κ.λπ., δεν της έχει μείνει όμως και φράγκο για την αγορά φαρμάκων που πρέπει να διατίθενται σε ανασφάλιστους αρρώστους, μετανάστες, ναυτικούς κ.λπ., περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό, χωρίς να το ξέρουν, ενώ έχουν μολυνθεί και το γνωρίζουν τετραπλάσιοι και παραπάνω (9.000).
Και το ιδιαιτέρως ανησυχητικό: μολύνονται πολύ περισσότερες γυναίκες, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι άντρες, μολύνονται... γενικώς! Ιδίως εκείνοι που έχουν πολλές περιστασιακές σχέσεις. Πράγμα που συμβαίνει κατά το ήμισυ με τις γυναίκες.
ΠΗΓΗ ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: