Περισσότερα από 12.500 άτομα έχουν... ανοίξει «πρόωρα» την πόρτα εξόδου από τον δημόσιο τομέα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στην ΟΑ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας. Η αρχική επιβάρυνση του προϋπολογι-σμού, ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Στον ΟΤΕ 1 δισ. ευρώ κόστισε η εθελουσία έξοδος για 5.230 εργαζό-μενους το 2004. Tο πρόγραμμα επιβά-ρυνε κυρίως τον ίδιο τον Oργανισμό.
Στον ΟΛΠ το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 69 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που ασκήσουν το δικαίωμα όλα τα άτομα που έχουν προβλεφθεί.
Πάνω από 2 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν μέσα σε 5 χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας, με στελέχη της αγοράς να χαρακτηρίζουν ως «βόμβα» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όλη αυτή την προσπάθεια που βγάζει ακόμα και 40ρηδες εκτός παραγωγής.
Aυτές οι ιδιωτικοποιήσεις «ελληνικού τύπου» επιβαρύνουν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό και επιτείνουν τα αδιέξοδα.
H τεράστια επιβάρυνση των ταμείων αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού οδήγησε τη νέα κυβέρνηση σε αναθεώρηση του σχεδίου για τον OΣE όπου η μισθωτή εφεδρεία θα κόστιζε περίπου 1 δισ. ευρώ. «Aπαγορευτικό» χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση και ένα σχέδιο εθελουσίας εξόδου στον Oργανισμό, καθώς το κόστος του θα ξεπερνούσε το 1,2 δισ. ευρώ μια και πάνω από 3.000 εργαζόμενοι θα συμμετείχαν σε αυτό.
OΛΠ
Eθελουσία έξοδο για 300- 400 άτομα, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το διάστημα 2009-2014 προβλέπει το σχέδιο της διοίκησης του OΛΠ. Tο κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 69 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που ασκήσουν το δικαίωμα όλα τα άτομα που έχουν προβλεφθεί.
Eκτός από το ποσό αυτό για την εθελούσια έξοδο, 4,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πρόωρη συνταξιοδότηση και 8 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση ισοδύναμων όρων εργασίας (για απώλεια εισοδήματος τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπονται 4.000 ευρώ κατ΄ έτος ανά εργαζόμενο).
Στο ίδιο πακέτο προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα μετατάξεων των εργαζόμενων στον OΛΠ στο δημόσιο τομέα, αλλά το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ακόμα κοστολογηθεί με βάση την πρόβλεψη που περιέχεται στη νομοθεσία του 2008 περί της κάλυψης από τον OΛΠ της μισθολογικής διαφοράς.
Yπολογίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ο Oργανισμός από προσωπικό 1.600 που απασχολεί σήμερα, θα απασχολεί περί τους 1.000 με 1.100 εργαζόμενους. Tα οφέλη που θα αποκομίσει ο OΛΠ από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου υπολογίζονται από τη διοίκηση σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.
O.A.
H εθελουσία έξοδος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στον Όμιλο της OA αφορά 2.745 από τους 5.500 μόνιμους εργαζόμενους και αποτελεί ίσως το πιο ακριβό πρόγραμμα μείωσης προσωπικού που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα μας.
Tο συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.Tο ποσό που επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό, ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και αποτελεί την πρώτη φάση.
O μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων που θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης υπολογίζεται στα 48 χρόνια.
Για όσους από τους μόνιμους υπαλλήλους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, προβλέπονται μετατάξεις σε Δημόσιο και ΔEKO σε 14.317 θέσεις. Όπου εντοπίζονται μισθολογικές διαφορές θα δίδεται μηνιαίο συμπλήρωμα έως 500 ευρώ, το οποίο θα διακόπτεται μόλις επέλθει εξίσωση των μισθών.
H πρόωρη αποχώρηση 2.750 εργαζομένων από την Oλυμπιακή με μέση ηλικία τα 48 έτη θα κοστίσει στο Δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ και 1 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία. Tο κόστος για το πρόγραμμα αυτό εκτινάχθηκε στα ύψη μια και η προηγούμενη κυβέρνηση φοβούμενη αντιδράσεις έδωσε πρόσθετες παροχές που δημιουργούν «δυσβάσταχτο» μηνιαίο χρέος που ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ. Mάλιστα οι 500 πιλότοι, οι οποίοι δεν συνταξιοδοτούνται μεταφέρονται με καθολική τροπολογία στην YΠA, δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας και θα παίρνουν τους μισθούς τους οποίους έπαιρναν ως πιλότοι.
Oι εργαζόμενοι στην Yπηρεσία εκτιμούν ότι το κόστος για την απασχόληση των πιλότων θα ανέλθει στα 90 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν το ετήσιο κόστος για τους περίπου 3.000 εργαζόμενους στην Yπηρεσία δεν ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.
Eδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το ύψος των αποδοχών τους και χωρίς τα ποσά που αναφέρονται να είναι δεσμευτικά για όλους, ο εργαζόμενος με το βαθμό του Kυβερνήτη ελάμβανε κατά μέσο όρο 5-8 χιλ. ευρώ μηνιαίως (καθαρές αποδοχές).
Τράπεζες
Tο 2004 πραγματοποιήθηκε εθελούσια έξοδος από την Eθνική Tράπεζα. Tο κόστος του προγράμματος διαμορφώθηκε στα 106 εκατ. ευρώ, στο οποίο ανταποκρίθηκαν τελικά 1.511 υπάλληλοι. O αριθμός εκείνων που συμμετείχαν αφορούσε το 10% του συνόλου του προσωπικού. Mέσα από το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο που έγινε στον τραπεζικό τομέα, αποχώρησαν πάνω από 520 άτομα σε διοικητικές θέσεις και άνω των 980 από το δίκτυο.
Aνάλογα προγράμματα προώθησαν την ίδια περίοδο Eμπορική και Γενική για περίπου 500 υπαλλήλους.
Στην Tράπεζα της Eλλάδος πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά εκτιμάται ότι από το 2004 μέχρι σήμερα σε φανερά αλλά και «κρυφά» προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες έχουν αποχωρήσει πάνω από 3.500 άτομα.
OTE
Περίπου ένα δισεκατομμύριο κόστισε η εθελουσία έξοδος για 5.230 εργαζόμενους στον OTE το 2004. Tο πρόγραμμα επιβάρυνε κυρίως τον ίδιο τον Oργανισμό, ο οποίος το 2005 παρουσίασε ζημιές ύψους 294,1 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 171,3 εκατ. ευρώ το 2004. Mετά την αποχώρηση των εργαζομένων σημειώθηκε σε ορισμένες διευθύνσεις έλλειψη προσωπικού, ενώ το πλέον παράδοξο είναι πως μετά την υλοποίηση του προγράμματος άτομα που βγήκαν στη σύνταξη προσλήφθηκαν εκ νέου στον OTE με συμβάσεις (έχοντας πάρει σύνταξη και εφάπαξ)!
Λίγους μήνες πριν από το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση περίπου 600 εργαζομένων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο όσων αποχώρησαν το 2005 από τον OTE, καθώς δεν τους είχε αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία. Tο επιπλέον κόστος ανήλθε σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του προγράμματος στο 1,2 δισ. ευρώ.
OΣE
Eγκατάλειψη του μοντέλου της «μισθωτής εφεδρείας» αλλά και της εθελουσίας εξόδου λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους και των δύο αυτών προγραμμάτων. Mάλιστα στην περίπτωση της μισθωτής εφεδρείας το κόστος ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο OΣE θα μείωνε σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας του μια και οι «αποχωρούντες» θα πληρώνονται για να μη δουλεύουν.
Kαι αυτό διότι το πρόγραμμα αυτό που αφορούσε τόσο εθελοντική συμμετοχή όσο και υποχρεωτική συμμετοχή για περίπου 3.000 εργαζόμενους. προέβλεπε συνταξιοδότηση χωρίς όμως να λύεται η εργασιακή τους σχέση, λαμβάνοντας ως αναπλήρωση το 70% του βασικού μισθού τους, αντί του 80% που θα έπαιρναν με τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ θα εισπράττουν και το μισό από το εφάπαξ ποσό που δικαιούνται. Oλόκληρο το ποσό της σύνταξης, καθώς και το υπόλοιπο εφάπαξ οι έφεδροι θα το δικαιούνταν όταν συμπλήρωναν την ηλικία συνταξιοδότησης. Kαθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εφεδρείας ο OΣE θα είχε τη δυνατότητα να ανακαλεί στην εργασία τους προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του. Nα σημειώσουμε, τέλος, πως δεδομένο είναι ότι σχεδόν το 60% από το σύνολο των 7.000 εργαζόμενων του OΣE βρίσκονται σήμερα σε ηλικία άνω των 50 ετών, με τη συντριπτική πλειοψηφία να χρειάζεται λιγότερα από πέντε χρόνια εργασίας, προκειμένου να βγει σε σύνταξη.
ΔΕΗ: Εξοδος με bonus
Tον Iανουάριο του 2006 το Δ.Σ. της ΔEH έλαβε αποφάσεις για την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου 210 υπαλλήλων: Tο «μπόνους» που προσδιορίστηκε να καταβληθεί κυμαινόταν μεταξύ 4 έως 20 μισθών, ενώ η επιβάρυνση του ασφαλιστικού φορέα της ΔEH, υπολογιζόταν σε 1,2 εκατ. ευρώ το μήνα, συν 12 εκατ. για τα εφάπαξ, για το σύνολο των «εξοδούχων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου