Για κάθε 1 ευρώ που παράγει το Δημόσιο, ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει φόρο 2,5 ευρώ!
Το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα τραγικό στοιχείο, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό, δείχνει ότι η συνεχής αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα συμπτώματα ενός προβλήματος: μιας σπάταλης και αναποτελεσματικής κρατικής μηχανής, η οποία κάθε φορά που λειτουργεί παράγει μεγαλύτερο κόστος απ’ ό, τι όφελος για την οικονομία και τον πολίτη.
Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και των κρατικών προϋπολογισμών των τελευταίων ετών, προκύπτει ότι το συνολικό κόστος που αναλογεί σε κάθε 1 ευρώ φόρου ανέρχεται σε 1,22 ευρώ, εξαιτίας της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Οι υπολογισμοί αυτοί αποτελούν ένδειξη του υψηλού κόστος του Δημοσίου και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ετσι, ίσως εξηγείται σε ένα βαθμό η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και παραοικονομία, που είναι οι υψηλότερες στον ΟΟΣΑ, όσο και το ότι το Δημόσιο δεν εισπράττει φόρους κάτω των 27 ευρώ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ΕΤΑΚ. Η είσπραξη οφειλών κάτω των 27 ευρώ, ίσως, κοστίζει περισσότερο.
Η ΕΣΥΕ υπολόγισε ότι η συμμετοχή της δημόσιας διοίκησης και άμυνας στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 8,31%, δηλαδή σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, για να παράξει το Δημόσιο 20 δισ. απαιτούνται δαπάνες 21,2 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) με άμεσους και έμμεσους φόρους να πληρώσουν 54 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, σε κάθε 1 ευρώ που παράγει το Δημόσιο, αντιστοιχεί φόρος 2,5 ευρώ.
Ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι για κάθε 100 ευρώ καθαρών εσόδων, το κόστος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της σχετικής γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,69 ευρώ. Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και μέλη του ΟΟΣΑ, το αντίστοιχο κόστος είναι κάτω του 1 ευρώ (πλην της Σλοβακίας). Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε συνολικό ετήσιο κόστος 900 εκατ. ευρώ για την είσπραξη φόρων.
Μολονότι το κόστος των 900 εκατ. ευρώ είναι υψηλό, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, εντούτοις το 2009 απέφερε καθαρά έσοδα στα δημόσια ταμεία 49,2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 προβλέπεται να αποφέρει 54 δισ. ευρώ. Ομως, ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να εισπράξει 30 δισ. ευρώ το χρόνο από τη φοροδιαφυγή. Το διαφυγόν αυτό έσοδο μπορεί να μεταφραστεί σε αντίστοιχο κόστος για την οικονομία και τον Ελληνα φορολογούμενο, που υπολογίζεται σε 0,6 ευρώ για κάθε 1 ευρώ φόρου. Αν προσθέσουμε την παραοικονομία, τότε σε κάθε 1 ευρώ φόρου που πληρώνεται σήμερα αντιστοιχεί συνολικό κόστος 1,22 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου