"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ελλάδα ΞΑΝΑ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Του Κωνσταντινου Kαλλεργη

Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας έμπλεξε και ο... Οργουελ. Η χώρα οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν έχει μέχρι τώρα ενσωματώσει στο δίκαιό της και εφαρμόσει την πλέον αμφιλεγόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οδηγία περί μακροχρόνιας διατήρησης των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών των πολιτών.

Η οδηγία 2006/24 για τη «διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημόσιων δικτύων επικοινωνιών», εν πολλοίς, προβλέπει ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να διατηρούν λεπτομερή στοιχεία του ποιος συνομίλησε με ποιον, πότε και από πού ακριβώς (στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας) για όλους τους πελάτες τους, ανεξαρτήτως της μορφής του συμβολαίου. Αντιστοίχως διατηρούνται πλήρη στοιχεία για το τι ακριβώς έκανε ο καθένας στο Ιντερνετ και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του και κάθε άλλη μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας.
Τα στοιχεία πρέπει να διατηρούνται για τουλάχιστον έξι μήνες και, με ορισμένες εξαιρέσεις, μέχρι δύο χρόνια και να είναι άμεσα προσβάσιμα από τις διωκτικές αρχές «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση». Παράλληλα υπάρχουν πρόνοιες για την προστασία των αποθηκευμένων δεδομένων από τους... αδιάκριτους ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπεται η καταστροφή τους μετά την παρέλευση διετίας.


Η οδηγία είχε εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επρεπε δε να έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τις 15/9/2007. Η Ελλάδα και άλλες χώρες έλαβαν παράταση μέχρι τις 15/3/2009. Η προθεσμία αυτή επίσης παρήλθε χωρίς κάποια εξέλιξη και τώρα, μαζί με Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Ιρλανδία, η Ελλάδα οδηγείται στο δικαστήριο για τα «περαιτέρω» …
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: