"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η αδιαφορία καθήλωσε τα ελικόπτερα αστυνομίας και πυροσβεστικής

Του Κωστα Τομαρα

Καθηλωμένα είναι εδώ και μέρες τα πέντε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και τα άλλα πέντε της Αστυνομίας, εξαιτίας της αδράνειας και της αδιαφορίας της προηγούμενης κυβέρνησης να βρει λύση για τη συντήρησή τους, μετά την πώληση της «Ολυμπιακής», η οποία είχε αυτή την ευθύνη. Το πρόβλημα φάνηκε έντονα στη μεγάλη πυρκαγιά στα Γιάλτρα της Εύβοιας.
Ενα από τα σημεία για τα οποία κατηγορούνται τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής είναι η έλλειψη συντονισμού. Αυτό ακριβώς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία πτήσης των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία δεν κάνουν πυρόσβεση, αλλά μεταφέρουν προσωπικό και κυρίως χρησιμοποιούνται από τους επιτελείς για να βλέπουν από ψηλά τη φωτιά, προκειμένου να δίνουν και τις ανάλογες εντολές στα πυροσβεστικά μέσα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό, όπως δήλωσε παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει μηχανισμός συντήρησης και πιστοποίησης πτήσεων, αφού την ευθύνη είχε η «Ολυμπιακή».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει δώσει εντολές να εξεταστεί γρήγορα το θέμα του διαγωνισμού Μαρκογιαννάκη και, αν είναι όλα εντάξει, να προχωρήσει, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στον αρχηγό του Π.Σ. να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανεύρεση αναδόχου εταιρείας που θα παρέχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις πτήσεων.
Αυτό όμως είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Για τον λόγο αυτόν μελετάται και η πιθανότητα της απευθείας ανάθεσης, αν αυτό είναι νόμιμο και συμφέρον για ελληνικό δημόσιο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: