"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Kόβει τέσσερις αργίες για τα επόμενα πέντε χρόνια!

Εφαρμόζοντας για ακόμη μία φορά περισσότερα μέτρα από αυτά που ορίζει η τρόικα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε την κατάργηση τεσσάρων αργιών από το 2013. Παρά την κατά γράμμα εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, η οικονομική θέση της Πορτογαλίας επιδεινώνεται, με την ανεργία να προσεγγίζει το 15% και την ύφεση να αγγίζει το 3,3%.

Η Πορτογαλία τηρούσε ώς τώρα 14 αργίες ανά έτος, τόσες όσες και η Ισπανία, ενώ το σύνολο αργιών και ημερών νόμιμης αδείας ήταν 36, ίδιο με της Γαλλίας και της Βρετανίας, μία ημέρα μικρότερο από της Πολωνίας και της Ελλάδας (37) και δύο ημέρες μικρότερο από της Αυστρίας (38).

Με την τωρινή απόφαση, οι ημέρες αργίας μειώνονται σε 10 και το σύνολο αργιών και ημερών αδείας πέφτει στις 32, στα επίπεδα δηλαδή της Ρωσίας. Στις ΗΠΑ η νόμιμη άδεια και οι αργίες ανέρχονται σε 25 ημέρες ετησίως ενώ στην Κίνα σε 21.

Η πορτογαλική κυβέρνηση κατέστησε γνωστό ότι δεν όρισε η ίδια το ποιες αργίες θα καταργηθούν αλλά ανέθεσε το βάρος της επιλογής στο Βατικανό. Οι αρχικές σκέψεις για κατάργηση της αργίας του Δεκαπενταύγουστου εγκαταλείφθηκαν και αντ’ αυτής καταργήθηκε η αργία των Αγίων Πάντων (1η Νοεμβρίου) και η αργία του Σώματος του Ιησού (Corpus Christi, εξήντα ημέρες μετά το Πάσχα). Οι δύο αυτές αργίες είναι κινητές και εορτάζονταν πάντα Πέμπτη, κάτι που συχνά είχε ως συνέπεια τετραήμερη ξεκούραση, με τη βοήθεια νόμιμης ή μη απουσίας την Παρασκευή.

Οι δύο άλλες καταργηθείσες αργίες είναι η αργία για τον εορτασμό της ανεξαρτησίας της Πορτογαλίας από την Ισπανία (1η Δεκεμβρίου) και η Ημέρα της Δημοκρατίας (5η Οκτωβρίου). Το ανακοινωθέν της πορτογαλικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η κατάργηση των αργιών, που αρχικά θα ισχύσει για μία πενταετία, αυξάνει την παραγωγικότητα και διευκολύνει την έξοδο της Πορτογαλίας από την κρίση.

Μία από τις εναπομείνασες αργίες, η επέτειος της Επανάστασης των Γαριφάλων, την 25η Aπριλίου, έγινε φέτος αφορμή για έντονες συζητήσεις σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης. Για πρώτη φορά έπειτα από 38 χρόνια, οι λοχαγοί και οι βετεράνοι του αντιαποικιακού αγώνα, που είχαν ανατρέψει τη δικτατορία του Καετάνο (διαδόχου του Σαλαζάρ) στις 25 Aπριλίου 1974, δεν έλαβαν μέρος στους επίσημους εορτασμούς. Οι τιμώμενοι ως ήρωες της Δημοκρατίας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι οι θυσίες που απαιτούνται από τον πορτογαλικό λαό «ξεπερνούν τα ανεκτά επίπεδα».

Η Πορτογαλία είναι από τον Φεβρουάριο του 2011 αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και έχει λάβει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 78 δισ. ευρώ από την τρόικα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ανάγκες χρηματοδότησής της για φέτος είναι μικρές, αλλά οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι το 2013 θα χρειαστεί και νέο πακέτο δανείων, συνοδευόμενο από νέους όρους.

Στο πολιτικό επίπεδο υφίσταται ακόμη στήριξη για τα μέτρα λιτότητας, τα οποία με ενθουσιασμό εφαρμόζει ο εκλεγείς τον Ιούνιο του 2011 συντηρητικός πρωθυπουργός Κοέλιο. Ο Κοέλιο πρόσφατα τόνισε ότι «δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή», ενώ ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε πως «ό,τι έχει κάνει ώς τώρα η Πορτογαλία το έχει κάνει σωστά».

Αντίθετα, ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Σοάρες τονίζει με κάθε αφορμή ότι τα μέτρα λιτότητας είναι καταστροφικά και καλεί το κόμμα του να διαχωρίσει τη θέση του από την κυβερνητική πολιτική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: