"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Eνα ευρωπαϊκό σχέδιο "Εύρηκα" θα σώσει την Ε.Ε

Των Charles Edouard Bouee και Bernard de Montferrand / LE MONDE

Στις 9 Μαΐου συμπληρώθηκαν 62 χρόνια από τη δήλωση Σουμάν, ένα γεγονός μεγάλης εμβέλειας που ανέστειλε τον γαλλογερμανικό ανταγωνισμό θέτοντας τις βάσεις της Νέας Ευρώπης. Σήμερα καλούμαστε να εμπνευστούμε από τις ίδιες ιδέες για να ανατρέψουμε τους σύγχρονους οικονομικούς περιορισμούς που μας καταδικάζουν σε μια λιτότητα χωρίς αύριο. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση με την τόνωση της ανάπτυξης. Κάποιοι λένε ότι αυτά τα δύο είναι ασύμβατα, εμείς απαντούμε ότι δεν είναι.
Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε προτείνει το Σχέδιο Εύρηκα (Eureca) για την Ελλάδα. Η ιδέα ήταν να μεταφερθούν τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου σε ένα ταμείο το οποίο θα εξαγοραζόταν από τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές Αρχές έναντι 125 δισ. ευρώ. Με αυτό το ποσό η Ελλάδα θα μείωνε περίπου στο μισό το χρέος της ενώ την ίδια στιγμή θα είχε στη διάθεσή της κεφάλαια για να αναδιαρθρώσει αυτούς τους οργανισμούς αυξάνοντας την αξία τους και δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη. Το ποσό που θα εισέρρεε στη χώρα θα αντιστοιχούσε στο 5-7% του ΑΕΠ. Αν και το σχέδιο ήταν προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των δανειστών της, τελικά δεν ευοδώθηκε.
Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι μια αντίστοιχη λύση σε ευρωπαϊκή κλίμακα. 

Απαραίτητη σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ενεργοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρώπης και η ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Χρειαζόμαστε όμως και ενός είδους Σχέδιο Εύρηκα για τον ευρωπαϊκό Νότο που ασφυκτιά από την υπερχρέωση. Θα μπορούσε λοιπόν να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή εταιρεία συμμετοχών (holding) η οποία θα συγκέντρωνε στοιχεία του Δημοσίου όπως υποδομές, μερίδιο συμμετοχών σε επιχειρήσεις και ακίνητα. Η αξία τους θα υπολογιζόταν από μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Αρχή και θα μπορούσε να αγγίξει τα 2 τρισ. ευρώ. Η αξιοποίησή τους θα μείωνε δραστικά το βάρος του χρέους και θα επέτρεπε τον δανεισμό των οικονομιών της ευρωζώνης με ευνοϊκούς όρους καθώς το κοινό ταμείο θα είχε αξιολόγηση ΑΑΑ. Στην πραγματικότητα θα επρόκειτο για μια μορφή ευρωομολόγου
Παραμένοντας πιστοί στη δημοσιονομική πειθαρχία και μειώνοντας τους κινδύνους μπορούμε να υποστηρίξουμε την οικονομική συγκυρία τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: