"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι ήξεις αφήξεις για τις καταθέσεις

Αν η οικονομία είναι πριν απ' όλα ψυχολογία, τότε χθες, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής με δηλώσεις του για τις καταθέσεις «τίναξε στον αέρα» το ήδη βεβαρημένο οικονομικό κλίμα και ενέτεινε τις ανησυχίες των πολιτών.

Άγνοια των κανόνων λειτουργίας της αγοράς; Άγνοια της ψυχολογίας της μάζας; Μύχιες «σκέψεις» του κόμματός του; Σε κάθε περίπτωση, δηλώσεις τέτοιου είδους εκ των πραγμάτων ενισχύουν την τάση φυγής των καταθέσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες το πρωί δηλώσεις με τις οποίες ζήτησε την κρατικοποίηση των τραπεζών, άφησε ανοιχτό το θέμα της δέσμευσης των καταθέσεων και της χρησιμοποίησής τους για χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε εκδόθηκε διευκρινιστική δήλωση, αλλά το απόγευμα το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε, δηλώνοντας ότι το κόμμα του -αν σχηματίσει κυβέρνηση- θα πάρει τα λεφτά των καταθετών για ανάπτυξη, αλλά δεν θα τα δεσμεύσει: «Δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά θα ελέγχουμε τη διεθνή κίνηση των μεγάλων κεφαλαίων για να προστατέψουμε την οικονομία με ενδεχόμενο πλαφόν 150.000 με 200.000 ευρώ».

Από τις ελληνικές τράπεζες την τελευταία διετία «έφυγαν» καταθέσεις άνω των 70 δισ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης και της ανασφάλειας για την «επόμενη ημέρα», ενώ έχουν απομείνει καταθέσεις μόλις 160 δισ. ευρώ.

Επομένως, ένα νέο κύμα φυγής των καταθέσεων -σημειωτέον ότι μόλις το Μάρτιο επετεύχθη για πρώτη φορά αύξηση των καταθέσεων, έστω και μικρή- θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία την εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία που υπάρχει σήμερα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη η ανακεφαλαιοποίηση.

Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες, με την πολιτική αστάθεια να κυριαρχεί, όλα τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα εκείνα που με την ψήφο του ελληνικού λαού έχουν λάβει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικά. Στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και όχι η αποσταθεροποίηση της οικονομίας...

Editorial ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

1 σχόλιο:

madhorse είπε...

Aπό το κουτί της πανδώρας:
"Ουρλιάζουν στα κανάλια πως απειλούνται οι Τράπεζες και η ρευστότητα. Πως ο Στρατούλης θα εθνικοποιήσει τις καταθέσεις. Ποιά ρευστότητα και αποθεματικά των Τραπεζών; Ποτέ δεν υπήρξαν. Οι Τράπεζες χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο, έπαιρναν τις καταθέσεις των καταθετών, (αυτές που θα πάρει ο Στρατούλης) και με αυτές έδιναν δάνεια στους ανθρώπους τους και σε δικές τους Offshore εταιρείες, οι οποίες μετά εμφανίζονταν να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Δεκάρα τσακιστή δεν έβαλαν ποτέ. Καταχράστηκαν χωρίς έλεγχο τις καταθέσεις του κόσμου.

Δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω υπέρ του Τσίπρα, του Κουβέλη ή του Καμμένου. Απλώς θεωρώ κατάντια για την Δημοκρατία να γυρνάμε στην δεκαετία του 50,όταν ο φόβος μην μας πάρουν οι κομμουνιστές τις περιουσίες και τις γυναίκες μας, χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το παρακράτος και να γίνουν οι άνθρωποι υποχείρια. Αυτή η «Δημοκρατία» των εκβιασμών, δημιούργησε το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τους «εθνικούς» κλέφτες. Αυτές οι τεχνητές απειλές δημιούργησαν την Ελλάδα της υποτέλειας, της Ψωροκώσταινας και τελικώς της αναξιοπρέπειας."