"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τραπεζική για αστοιχείωτους υποψήφιους υπουργούς

Του Σταμάτη Ζαχαρού 

Αν για την οικονομία της συζήτησης παραβλέψουμε οτιδήποτε άλλο και πάμε κατευθείαν στο «ζουμί», το ερώτημα είναι «τι θα βρει ο κ. Στρατούλης στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών αν αποφασίσει να υλοποιήσει την (προεκλογική;) δέσμευση του»;

Μεταξύ των απαντήσεων:

Α. μερικά μετρητά για τις τρέχουσες ανάγκες
Β. δύο κουμπιά και ένα στραγάλι 
Γ. τα 165 δισ. ευρώ των Ελλήνων πολιτών

Η τρίτη φαίνεται λιγότερο πιθανή σε όσα τραπεζικά στελέχη θέσαμε υπόψη το ερώτημα. Για να μην μπλέκουμε με δυσνόητες έννοιες όπως η «μόχλευση» πολύ απλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων, (όσες απέμειναν) έχουν προ πολλού δοθεί ως δάνεια σε άλλους συμπολίτες μας ή επιχειρήσεις ή στο Ελληνικό Δημόσιο. Όπως γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα όχι μια φορά αλλά περισσότερες. Για κάθε ευρώ κατάθεσης δηλαδή, έχουν ήδη δοθεί πολλά ευρώ δανείων. 

Για να μην προκληθεί πανικός στους μη γνωρίζοντες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τραπεζίτες έχουν ήδη χορηγήσει τα λεφτά μας και ουδέποτε θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να επιστρέψουν τα χρήματά του σε όποιον καταθέτη το επιθυμεί. Πως το κάνουν αυτό; Βρίσκοντας χρήματα από τη διατραπεζική αγορά. 

Αυτό το τελευταίο ισχύει για τις άλλες τράπεζες. Όχι τις δικές μας. Λόγω των προβλημάτων της οικονομίας μας, οι υπόλοιπες τράπεζες που συμμετέχουν στη διατραπεζική, θεωρούν επισφαλές το να δανείζουν χρήματα στα ελληνικά ιδρύματα και ως εκ τούτου, έκλεισαν εδώ και τρία περίπου χρόνια τις στρόφιγγες.

Για να τα βγάλουμε πέρα και να μπορούν τα ATM να είναι γεμάτα, παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που διοχετεύει με διάφορους τρόπους ρευστότητα στο σύστημα. Όχι απεριόριστη αλλά τουλάχιστον όση χρειάζεται για να μην απειληθεί ποτέ με κατάρρευση. Είναι ο επόπτης που φροντίζει για την ορθή λειτουργία του συστήματος αλλά παράλληλα θέτει και κανόνες. Κανόνες που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, την προστασία των καταθετών και άλλα τέτοια... γραφικά.

Αν η κυβέρνηση που οραματίζεται η αριστερά και ο κύριος Στρατούλης προσωπικά αποφασίσει να θέσει τους δικούς της κανόνες, τότε η ΕΚΤ δεν θα έχει κανέναν λόγο να διοχετεύει ρευστότητα σε ένα στρεβλό (έστω κατά την άποψή της) σύστημα.

Οι θολές δηλώσεις του περί χρήσης των καταθέσεων για ανάπτυξη, (βλ. πλήρη συνεντευξη στο τελος του άρθρου)  πλαισιώθηκαν αργότερα χθες από δηλώσεις για έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων. Ίσως δε να έχουν εμπνευστές άλλους ηγέτες της αριστεράς όπως ο Μανώλης Γλέζος που έχει αναλυτικά εξηγήσει τις απόψεις του περί εσωτερικού δανείου.

Είναι φανερό ότι η ρητορεία κατά των τραπεζών και του κεφαλαίου «πιάνει» σε μια ταλαιπωρημένη και φτωχή κοινωνία. Οι μηχανισμοί είναι δυσνόητοι αλλά τα τσιτάτα απλά και πιασάρικα. Δυστυχώς αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ούτε τσιτάτα ούτε καν αφελείς και ανεφάρμοστες ιδέες για μαγικές λύσεις που κανείς πριν δεν είχε σκεφθεί. Ιδιαιτέρως αυτή την κρίσιμη στιγμή που παίζουμε το μέλλον μας απαιτείται μόνο ένα πράγμα: Σοβαρότητα...


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Στρατούλη στο Βήμα FM έχει ως εξής:
"- Με το μνημόνιο τι θα κάνετε; 

Όταν πούμε όχι στο μνημόνιο, το πιο πιθανό είναι να μας πουν όχι στις δόσεις. Από κει και πέρα, εμείς είπαμε προεκλογικά στο λαό τους τρόπους με τους οποίους θα βρούμε χρήματα. Είπαμε ότι θα διακόψουμε ή θα αναστείλουμε την πληρωμή των χρεών προς τους πιστωτές και θα επαναδιαπραγματευτούμε μαζί τους για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνοντας προτεραιότητα στο να έχουμε χρήματα για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές και όχι για πιστωτές και τοκογλύφους, θα έχουμε ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό. Μόνο αν σκεφτεί κάποιος τους τόκους, που είναι 16 δις ευρώ και τα χρεολύσια που είναι 28 δις, μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε.


- Θα «βαρέσουμε κανόνι» μέσα στο ευρώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δις στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε τα οποία ανήκουν στο λαό. Επομένως με το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη. Και το τρίτο άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν.


-  Τα 200 δισ. που θα δώσουμε στις τράπεζες είναι αν εφαρμοστεί το μνημόνιο και το PSI. Αφού είπατε ότι δεν θα το εφαρμόσετε.

Σας είπα, αυτά εμείς θα τα καταγγείλουμε.


- Τεχνικά και οικονομικά, αν πείτε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, τη διαδικασία με τις τράπεζες πώς θα τη στήσετε; Αν βγούμε από το μνημόνιο, οι τράπεζες θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια.

Δεν θα είναι άδεια θησαυροφυλάκια. Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δις σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.


-
Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών.

Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


- Θα δεσμεύσετε τις καταθέσεις;

Είπαμε θα εγγυηθούμε, δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών.


- Και πώς θα χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη αφού είναι των πολιτών;

Και πού πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για τα κέρδη των μετόχων τους, των τραπεζιτών. Δεν πρέπει να δίνουν ρευστότητα οι τράπεζες, να δώσουν δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δάνεια στο λαό να κάνει σπίτια ή καταναλωτικά δάνεια να κινηθεί; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Βεβαίως, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, κούρεμα χρεών και επενδύσεις.

- Θα αποκατασταθούν οι μισθοί, οι περικοπές που έχουν γίνει; Θα επιστραφούν τα χρήματα;

Δεν είναι αυτονόητο αυτό; Με αυτό τον προεκλογικό στόχο δεν εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν λέμε θα αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για στήριξη δημόσιων κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων –και ιδιωτικών, το τονίζω- για να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα.


-
Εννοείτε τα χρήματα των καταθέσεων , τα δικά μας χρήματα.

Γιατί αυτά δεν δίνουν οι τράπεζες με δάνεια;

- Οι τράπεζες κινούνται με συγκεκριμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Με τους ίδιους δείχτες επάρκειας θα κινηθεί και η Αριστερή κυβέρνηση. Για να κινηθεί η οικονομία θέλει τέσσερις προϋποθέσεις:

Πρώτον, χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων.
Δεύτερον, αποκατάσταση μισθών, ώστε να έχουν αγοραστική δύναμη για να μπορούν να αγοράζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι για να κινείται και η οικονομία.
Τρίτον, να διαγραφούν η να κουρευτούν τα δάνεια προς τις τράπεζες ανάλογα με το πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα τους για να έχουν αγοραστική δύναμη πάλι, για να κινείται η οικονομία.
Και το τέταρτον, είναι να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ο κορμός της οικονομίας μας.
Αυτά τα τέσσερα μέτρα έχουμε εμείς υπόψη μας κι, εφόσον, οι τράπεζες λειτουργήσουν με δημόσιο έλεγχο θέλουμε να λειτουργήσουν με αναπτυξιακό κοινωνικό χαρακτήρα για να στηρίξουν αυτές τις αναπτυξιακές πολιτικές.

- Για το χαράτσι της ΔΕΗ τι θα κάνετε;

Τα χαράτσια θα ακυρωθούν. Το έχουμε πει από την αρχή. Ήταν παράνομα κι αντισυνταγματικά.

- Αφού είναι αντισυνταγματικά θα μας επιστραφούν τα χρήματα;

Ναι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Βεβαίως.
- Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν υπογράψει τα μνημόνια. Έχουν δεσμευτεί με επιστολή τους ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος προς την τρόικα ότι θα τηρήσουν,επακριβώς, αυτές τις δεσμεύσεις. Τέτοια περίπτωση συνεργασίας δεν υπάρχει κι εμείς θα πορευτούμε όπως είπαμε προεκλογικά.

- Το ΠΑΣΟΚ λέει, ευθέως, να κάνουμε πρωθυπουργό ένα άνθρωπο ο οποίος να συμβολίζει την αντιμνημονιακή διάθεση του κόσμου και να πάμε με κυβέρνηση Αριστεράς χωρίς δική μας συμμετοχή να επαναδιαπραγματευτούν ως Ελλάδα το μνημόνιο. Είναι τίμια πολιτική θέση.

Όχι δεν είναι πολιτική θέση. Καταρχήν να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι Κεντρικές Επιτροπές, να κάνουν αυτοκριτική για τα μνημόνια που υπέγραψαν, να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους προς την τρόικα. Αν δεν το κάνουν αυτό δεν καταλαβαίνετε ότι φαντάζει πολύ υποκριτικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να φορτώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.


Εμείς θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να σχηματιστεί Αριστερή κυβέρνηση. Θέλουμε κυβέρνηση Αριστεράς. Αυτό υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό κι αυτό θα επιδιώξουμε.


Θα προσπαθήσουμε και τις τρεις μέρες, Θα δούμε όχι μόνο όλα τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και τα άλλα κόμματα, θα δούμε και κοινωνικούς φορείς, συνδικάτα κι επιστημονικούς φορείς, γιατί θέλουμε η Αριστερή κυβέρνηση να έχει στήριξη από το λαό. Θα θέσουμε και το θέμα της απλής αναλογικής γιατί δεν μπορεί ένα κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, να έχει κάτω από 20% και να παίρνει 50 έδρες πριμ. Κι αν δεν μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, θα επιστρέψουμε την εντολή για να πάει στο τρίτο κόμμα. Κι αν δεν καταφέρει και το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με τη διερευνητική εντολή, δεν καταφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση με συνεννόηση, δεν ξέρω ποιόν ,πάμε σε εκλογές, χωρίς δική μας ευθύνη και χωρίς να τις ζητάμε θα απευθύνουμε μήνυμα κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς να κατεβάσουμε κοινό ψηφοδέλτιο, πήραμε 35% όλοι μαζί πρόκειται ιστορικά υψηλό ποσοστό για την Αριστερά, ώστε το πρώτο βήμα που κάναμε να έρθουμε δεύτερη δύναμη με νίκη της όλης Αριστεράς στις εκλογές να κάνουμε πράξη την Αριστερή κυβέρνηση."

Στην προσπάθεια του να «μαζέψει» τις παραπάνω δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν μεγάλο σάλο ο κ. Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ένα ακόμη θέμα το οποίο αφορά τον έλεγχο των μεγάλο καταθέσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΣΚΑΙ:

Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα πάρει τα λεφτά των καταθετών για ανάπτυξη, αλλά δεν θα τις δεσμεύσει, διευκρίνισε ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Στρατούλης μετά το θόρυβο που προκάλεσαν νωρίτερα σχετικές δηλώσεις του.

«Δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά θα ελέγχουμε τη διεθνή κίνηση των μεγάλων κεφαλαίων για να προστατέψουμε την οικονομία με ενδεχόμενο πλαφόν 150.000 με 200.000 ευρώ» ανέφερε.

 Για τη δήλωση Γλέζου περί κατάσχεσης των καταθέσεων άνω των 20.000 ευρώ, ανέφερε ότι «είπε μια γνώμη».
«Σήμερα οι τράπεζες λειτουργούν σαν ζόμπι παρά τις ενέσεις ρευστότητας. Έχουν πρόβλημα. Θα θωρακίσουμε το τραπεζικό σύστημα με δημόσιο έλεγχο συν την εγγύηση των 100.000 ευρώ» σημείωσε.

Ο κ. Στρατούλης τάχθηκε υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών, δηλώνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι με προνομιούχες.

«Από τη φορολογία πλούσιων και τη διαγραφή του χρέους θα βρεθούν χρήματα (...) δε μας ενδιαφέρει η ικανοποίηση των πιστωτών αλλά των πολιτών» δήλωσε.


Πηγή:www.capital.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: