"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Διεθνης Τυπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Λεπτό προς λεπτό παρακολούθησε ολόκληρη η υφήλιος τη «δραματική κατάρρευση των δύο μεγάλων κομμάτων». Προβλέπουν περίοδο έντονης αστάθειας, που θα απειλήσει το πρόγραμμα διάσωσης

Τιμωρία, κατάρρευση, οργή, αβεβαιότητα, ακυβερνησία, χάος, φόβος, ανησυχία. Αυτές ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν χθες το βράδυ στις αναλύσεις του διεθνούς Τύπου, καθώς τα ΜΜΕ ολόκληρης της υφηλίου (μόνο οι διαπιστευμένοι ξένοι ανταποκριτές στην Αθήνα ξεπέρασαν τους 500) παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό, με κομμένη την ανάσα, τις ελληνικές εξελίξεις, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το «πρωτοφανές» αποτέλεσμα αλλά και να προβλέψουν τα μελλούμενα.

Οσο για τα πρώτα συμπεράσματα-σχόλια, αυτά κινήθηκαν σε τέσσερις βασικούς άξονες: στις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων, στην «οργή» των ψηφοφόρων, οι οποίοι επέλεξαν να καταδικάσουν την πολιτική της λιτότητας, στους ποικίλους κινδύνους που ανακύπτουν (μη συγκρότησης κυβέρνησης, μη τήρησης του δανειακού προγράμματος, πιθανής χρεοκοπίας, πιθανής εξόδου από την Ευρωζώνη), καθώς και στην ανησυχία που προκαλεί η είσοδος για πρώτη φορά ενός νεοναζιστικού κόμματος στο Κοινοβούλιο.


Χαρακτηριστικά, για το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC χθες το βράδυ ξεκίνησε «μια νέα, βαθύτατα αβέβαιη πράξη του ελληνικού δράματος, η οποία στέλνει κύματα ανησυχίας στην Ευρωζώνη».

Καλούμενος να σχολιάσει το αποτέλεσμα, ο Μαρκ Λόουεν, αναλυτής του BBC, διαπίστωσε ένα «τεράστιο βήμα απομάκρυνσης του εκλογικού σώματος από τα δύο μεγάλα κόμματα της λιτότητας» και προέβλεψε την έλευση μιας περιόδου «έντονης αστάθειας» για την Ελλάδα, μιας περιόδου η οποία «θα μπορούσε να απειλήσει» το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και «να εγείρει νέες αμφιβολίες», αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αλλωστε, όπως σημειώνει σε άλλο άρθρο του το βρετανικό δίκτυο, «η δυνατότητα της όποιας νέας κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας (την εξοικονόμηση άλλων 11,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου) θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της δανειακής στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal» είδε σύννεφα «αβεβαιότητας» να μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα και προειδοποίησε για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να εφαρμόσει τους όρους του δανειακού της προγράμματος.
«Το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι να ξαναγίνουν εκλογές τον επόμενο μήνα», σημειώνει η εφημερίδα, η οποία τονίζει πως «περίπου το 50% των Ελλήνων ψηφοφόρων στήριξε περιθωριακά αριστερά και ακροδεξιά κόμματα».


Για «δραματική κατάρρευση στη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων» έκαναν λόγο και οι βρετανικοί «Financial Times».
«Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδεχομένως να πιέσουν για δεύτερες εκλογές μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε η εφημερίδα, η οποία φοβάται πως τα κόμματα «ίσως να μην καταφέρουν να προχωρήσουν στη σύσταση μιας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού», με ό,τι συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο («περαιτέρω πολιτική αστάθεια, με πιθανές επιπτώσεις σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες που πασχίζουν να φέρουν σε πέρας προγράμματα λιτότητας»).


Γερμανία
«Επιλέγουν το χάος»
Μεγάλη η ανησυχία και στη Γερμανία, με τον Τύπο της χώρας να αμφισβητεί πλέον ανοιχτά το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γνωστή για τους ανθελληνικούς «κιτρινισμούς» της, η εφημερίδα «Bild» έγραψε στην ιστοσελίδα της, «Οι Ελληνες επιλέγουν το χάος». Η «Frankfurter Allgemeine» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη», ενώ για το περιοδικό «Spiegel» πλέον όλα είναι ανοιχτά ως ενδεχόμενα: και οι «νέες εκλογές» αλλά και η «χρεοκοπία».

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: