"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Επίσκεψη Nταβούτογλου στο Φανάρι

Toυ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Συμβολική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την πρώτη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποίησε το Σάββατο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο επαφών που έχει και με τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας, εν όψει και της σύνταξης του νέου Συντάγματος.

«Η απόλαυση των θρησκευτικών ελευθεριών σε ένα ειρηνικό περιβάλλον από όλες τις θρησκευτικές μειονότητες αποτελεί βασική αρχή μας», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ μετά τις συναντήσεις με τον Αρμένιο και Συροχαλδαίο Πατριάρχη και με τον ραβίνο της Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για διασφάλιση του «κλίματος θρησκευτικής ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε όλη την περιοχή».

Στη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο, η οποία ήταν θερμή, ο κ. Νταβούτογλου απέφυγε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία, όπως εξέφρασε, επιθυμεί να την επισκεφθεί, ώστε να δει από κοντά την πλούσια και πολύτιμη βιβλιοθήκη της.

Καθώς ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη θρησκευτική ειρήνη στα Βαλκάνια, δεν έγινε γνωστό εάν επανέφερε τη γνωστή θέση της κυβέρνησής του, που διασυνδέει υπό μορφή αμοιβαιότητας τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την κατάσταση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας και το θέμα των μουφτήδων.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθούν τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον κ. Νταβούτογλου να απαντά ότι «οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή κληρονομιά».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάλιστα ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρωθυπουργό Ερντογάν και φέρεται να είπε ότι «προσεύχεται καθημερινά για την υγεία του, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την περιοχή και την παγκόσμια ειρήνη»...

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: