"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: «Κυνικά και αλαζονικά» τα περί προσάρτησης των κατεχόμενων στην Τουρκία απαντά η Λευκωσία

Σκληρή απάντηση έδωσε σήμερα γραπτώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, στην προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα «βλέπει» ακόμη και προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος χαρακτήρισε την δήλωση «κυνική, αλλαζονική και προκλητική», ενώ σημείωσε ότι είναι «υβριστική για την τουρκοκυπριακή κοινότητα» και πρόσθεσε:

«Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ότι η Τουρκία με την αρνητική της στάση στο Κυπριακό, προωθεί το στόχο της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Στεφάνου και υπενθύμισε ότι πρόσφατα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, προέβη σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις.

Η Διεθνής Κοινότητα, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, καλείται να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

«Για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στα πλαίσια ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», κατέληξε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι δεν θέλησε να σχολιάσει επισήμως τις δηλώσεις Μπαγίς, τόνισε ότι «η μόνη λύση που εξετάζεται στο Κυπριακό, είναι η επανένωση».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: