Χώρα σε χρεοκοπία με πολυτελή πρεσβεία...
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Για την περίπτωση του ιστορικού κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο έχουμε γράψει και άλλες φορές.Ενα κτίριο του προπερασμένου αιώνα, ιδιοκτησίας του ελληνικού κράτους, που από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τις μέρες μας, ήταν ένα ερείπιο στο μέσο της συνοικίας των πρεσβειών στο Τίεργκαρντεν. Εκεί όπου παραδοσιακά βρίσκεται η γειτονιά των πρεσβειών και τα τελευταία χρόνια όλα τα κράτη -ακόμη και τα τριτοκοσμικά- έχουν κατασκευάσει πρεσβείες- αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Η ιστορία του κτιρίου αυτού αποτελεί καθρέφτη του νεοελληνικού κράτους, μια ιστορία σπατάλης δημόσιου χρήματος, καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας. Εδώ και λίγο διάστημα, έπειτα από δεκαετίες, τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και ύστερα από πολλές αναβολές τα έργα έχουν ξεκινήσει. Ολα αυτά βέβαια, μετά τις διαμαρτυρίες του γερμανικού κράτους, του Δήμου του Βερολίνου, του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, που στεγάζεται ακριβώς απέναντι, και των άλλων κρατών που διαθέτουν πρεσβείες εκεί και δεν θέλουν να αντικρίζουν από τα παράθυρά τους ένα ερείπιο στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.
Το κρατικό κανάλι του Βερολίνου RBB, αλλά και σοβαρές εφημερίδες, όπως η «Τάγκερσπιγκελ», καλωσόρισαν την έναρξη εργασιών στο ιστορικό κτίριο, που θα στεγάσει στο μέλλον όλες τις υπηρεσίες της πρεσβείας μας καθώς και την πρεσβευτική κατοικία.
Να σημειώσουμε ότι η ελληνική πρεσβεία μισθώνει πέντε διαφορετικά κτίρια για τις υπηρεσίες της στο Βερολίνο, με ετήσιο συνολικό κόστος περίπου 720.000 ευρώ. Εάν οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί, όπως σχεδιάζονταν εδώ και χρόνια, το ελληνικό κράτος θα είχε γλιτώσει τεράστια ποσά από τα ταμεία του.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έγινε. Επρεπε να φτάσουμε στο 2010. Και τώρα που τα έργα ξεκίνησαν, η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εξαιτίας της οικονομικής της κρίσης. Την ευκαιρία αυτή δεν άφησαν να πάει χαμένη τα λαϊκίστικα έντυπα του ομίλου «Μπιλντ». Η εφημερίδα αυτή αλλά και άλλες ανάλογες, όπως η «Μπερλίνερ Κούριερ», αλλά και η «Εξπρές» της Κολονίας, μας επιτέθηκαν.
Οι τίτλοι ήταν περίπου ίδιοι.
«Παρ' όλο που έχουν οικονομική κρίση, οι χρεοκοπημένοι Ελληνες χτίζουν πρεσβεία πολυτελείας στο κέντρο του Βερολίνου», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος των ρεπορτάζ.
Μάλιστα, όπως μάθαμε, το θέμα αυτό σχεδίαζε να κάνει πρωτοσέλιδό της η κυριακάτικη «Μπιλντ», πριν από λίγες ημέρες. Ευτυχώς κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της πρεσβείας μας στο Βερολίνο και ιδιαίτερα το γραφείο Τύπου και απέτρεψαν άλλον έναν άδικο διασυρμό.
Παράλληλα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού «Σπίγκελ» δόθηκαν και οι ανάλογες εξηγήσεις.
«Ναι, όντως ξεκινήσαμε εδώ και καιρό να κατασκευάζουμε μια πρεσβεία στο Βερολίνο, το ποσό όμως που διατίθεται -15,4 εκατ. ευρώ- είναι δεσμευμένο για τον σκοπό αυτό εδώ και οκτώ χρόνια από το υπουργείο Εξωτερικών και μακροπρόθεσμα θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά για το ελληνικό κράτος».
Τώρα, εάν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το γιατί, ενώ είχε δεσμευθεί το ποσό αυτό τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα έργα δεν είχαν ξεκινήσει και εμείς εξακολουθούσαμε να πληρώνουμε για ενοίκια 720.000 ευρώ τον χρόνο, σίγουρα θα καταλήξουμε σε άλλη μία ιστορία νεοελληνικού παραλογισμού.
Για άλλη μία φορά έπρεπε να φτάσουμε σε σημείο διασυρμού για να κάνουμε ένα έργο απαραίτητο εδώ και δεκαετίες, μια και όπως και για όλες τις άλλες χώρες, τα κτίρια των πρεσβειών αποτελούν τον καθρέφτη του κράτους στο εξωτερικό.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου