"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KINA: To test εισαγωγής στα πανεπιστήμια αναγκάζει τους μαθητές να διαβάζουν με ορούς αμινοξέων στα χέρια!!!

Του Edward Wong / ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES

Εκατομμύρια τελειόφοιτοι λυκείων σε όλη την Κίνα καλούν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές ή μαζεύονται μαζί με συγγενείς τους γύρω από τον κομπιούτερ στο σπίτι τις τελευταίες ημέρες περιμένοντας έναν αριθμό σημαντικό για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτός ο αριθμός είναι το αποτέλεσμα των πιο σημαντικών εξετάσεων που μπορεί να κάνει ένας Κινέζος - του τεστ γκοουκόου -, των εξετάσεων που γράφουν οι νέοι προκειμένου να μπουν στο πανεπιστήμιο. Οι τελειόφοιτοι έκαναν το τεστ στη διάρκεια δύο ή τριών ημερών στις αρχές Ιουνίου. Τώρα τα γραπτά έχουν βαθμολογηθεί, ο βαθμός έχει υπολογισθεί και τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται στη μια περιοχή μετά την άλλη. Στο τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας, που διαρκεί έως τις αρχές Ιουλίου, γίνεται η επιλογή των πανεπιστημίων.
«Οταν βγήκαν τα αποτελέσματα στις 23 Ιουνίου, ήταν τα 18α γενέθλιά μου», λέει ο Γιανγκ Ταογιουάν που ζει στο Κανμίνγκ την επαρχίας Γιουνάν. «Είχαμε οικογενειακή συγκέντρωση εκείνη την ημέρα και όλοι βρίσκονταν στο σπίτι όταν πήραμε την ειδική τηλεφωνική γραμμή για να μάθω τους βαθμούς μου».
Σε μια χώρα στην οποία η εκπαίδευση θεωρείται πολύ σημαντική, οι βαθμοί των μαθητών σε αυτό το τεστ θεωρούνται αποφασιστικοί για το υπόλοιπο της ζωής τους, διότι δεν καθορίζουν μόνο το αν θα πάνε στο πανεπιστήμιο αλλά και το σε ποιο θα φοιτήσουν. Ωστόσο τελευταία έχει φουντώσει η συζήτηση για την αξία του γκοουκόου. Οι επικριτές θεωρούν ότι αυτού του είδους οι εξετάσεις επιβραβεύουν την παπαγαλία και περιορίζουν τη δημιουργικότητα. Προκαλεί τεράστιο ψυχολογικό βάρος στους μαθητές και με διάφορους τρόπους ευνοεί τα παιδιά των μεγάλων πόλεων και των εύπορων οικογενειών.

Τον περασμένο μήνα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές στο Διαδίκτυο ένα 12λεπτο βίντεο που προβλήθηκε στην τηλεόραση και έδειχνε τον παρουσιαστή Ζονγκ Σαν να επιτίθεται στο τεστ και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν επίσης και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ και έδειχναν μαθητές σε μια τάξη στην επαρχία Χουμπέι που είχαν στο χέρι ορούς με αμινοξέα την ώρα που διάβαζαν. 

«Εμείς οι Κινέζοι είμαστε πραγματικά οι πιο ευφυείς άνθρωποι στον κόσμο», είπε ο Ζονγκ στο τέλος του βίντεο. «Δεν υπάρχει τρόπος ώστε να αποφύγουμε να μεγαλώσει η νέα γενιά, το μέλλον του έθνους μας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη τόσο τρόμο, απελπισία και αναλγησία;».


Αυτού του είδους οι εξετάσεις δίνονται σε όλον τον κόσμο, όμως στη Δύση η διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια θεωρείται πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι στα ασιατικά κράτη. Οι υπερασπιστές του γκοουκόου, που έχει τις ρίζες του στο αυτοκρατορικό σύστημα εξετάσεων, υποστηρίζουν ότι το τεστ βασίζεται στην αξιοκρατία καθώς επιτρέπει σε μαθητές από φτωχές ή αγροτικές οικογένειες να συναγωνισθούν για θέσεις στα καλύτερα πανεπιστήμια. Οι πιθανότητές τους όμως να εισαχθούν σε αυτά είναι ελάχιστες, καθώς ισχύει ένα σύστημα μορίων βάσει εντοπιότητας και έτσι οι μαθητές που μένουν στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσουν εκεί. Οπως τόνισε ο Ζονγκ, ένας μαθητής από την επαρχία Ανούι έχει μία στις 7.826 πιθανότητες να μπει στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ενώ ένας μαθητής από το Πεκίνο έχει μία στις 190

Δεν υπάρχουν σχόλια: