"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aν η νέα Ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμίσεις Ο Δοκτωρ Ηouse ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ... τα καταφέρει


Οι προσπάθειες της Ευρώπης να διασώσει την Ελλάδα μοιάζουν πλέον με την τηλεοπτική σειρά «House», γύρω από τη ζωή ενός νοσοκομείου: ένας αναξιόπιστος ασθενής με ανησυχητικά συμπτώματα (η Ελλάδα) κουράρεται από έναν αρχίατρο κοινωνικά απροσάρμοστο (την τρόικα). Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές ο ασθενής να βρίσκεται στα πρόθυρα θανάτου και άλλες φορές να δίνει την παραπλανητική εντύπωση ότι ανέκαμψε.

Οι εκλογές της Κυριακής θα έπρεπε θεωρητικά να προσφέρουν μία ευκαιρία για θεραπεία. Τα πολιτικά κόμματα, που από τον Νοέμβριο έχουν δώσει τη θέση τους σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, έχουν την ευκαιρία να διασφαλίσουν λαϊκή εντολή για μεταρρυθμίσεις. Τα προγνωστικά δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν μέρος του προβλήματος. Στα χρόνια που οδήγησαν στην κρίση, δαπανούσαν ελεύθερα σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έλεγε ψέματα για το ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Δεν κατόρθωσαν, άλλωστε, να περιορίσουν τη δυσλειτουργική γραφειοκρατία του κράτους. Το χειρότερο όλων είναι πως κανένα κόμμα δεν υιοθετεί πλήρως το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο συνόδευε τον Μάρτιο το δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Εχουν σπαταλήσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας υποσχόμενοι επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ δεν έχουν εξηγήσει στους Ελληνες τα σκληρά πράγματα που πρέπει να γίνουν και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνουν.

Η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο να εξηγήσει πώς θα κάνει περικοπές δαπανών που αναλογούν στο 5,5% του ΑΕΠ της για το 2013 και το 2014. Διαφορετικά, η τρόικα ενδέχεται να διακόψει τη χρηματοδότηση.  

Αν η καινούργια κυβέρνηση επιδείξει έστω και μια ελάχιστη ικανότητα, μπορεί να επιτύχει πολλά με μερικές μικρές αλλαγές. Για παράδειγμα, το υπουργείο Εργασίας ανακάλυψε προσφάτως ότι 200.000 άτομα ελάμβαναν παράνομα συντάξεις, πολλά εξ αυτών για λογαριασμό ανθρώπων που είχαν ήδη πεθάνει. Αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με το 10% των Ελλήνων συνταξιούχων και με μια δυνητική εξοικονόμηση της τάξης των 800 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Το ίδιο ισχύει και για τους φόρους. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι στο 72% των φορολογικών εσόδων, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 12%. Πρόκειται για μια τεράστια πηγή εσόδων που θα μείωναν το έλλειμμα. 

Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να διασταυρωθούν τα ονόματα των συνταξιούχων με των αποθανόντων. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει θα ωφελήσουν την ίδια, όχι τη Γερμανία. Θα ήταν άδικο να ισχυρισθεί κανείς ότι οι Ελληνες και η κυβέρνησή τους δεν έχουν κάνει τίποτε. Από το 2009 έχουν μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά περισσότερο από 8% του ΑΕΠ και το κόστος ανά μονάδα εργασίας κατά 9,5%. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13% από την αρχή της κρίσης και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ακόμη 4% έως 5% φέτος. Οι περικοπές δαπανών που απαιτεί η τρόικα είναι υπερβολικά δραστικές και έχουν βυθίσει την Ελλάδα σε ένα υφεσιακό σπειροειδές. 

Αλλά, αν η χώρα θέλει τα χρήματα που χρειάζεται για να ανακάμψει, πρέπει να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη και ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την ωφελήσουν. Αν μπορεί να συσταθεί μία κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεχίσει τη δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους. Διαφορετικά, ο δόκτωρ House μπορεί να τραβήξει την πρίζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: