"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ε.Ε. ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ: Σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε;

Tης Βιβιαν Pεντινγκ
(Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. )

Οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλούνταν πάντα από καταλυτικά πολιτικά γεγονότα. Η πτώση του σιδηρού παραπετάσματος ενίσχυσε την πολιτική θέληση για σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των εθνών και των λαών της Ευρώπης. Σήμερα δεν υπάρχουν σύνορα. Αντίθετα, όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν το δικαίωμα να ζουν, να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να ψωνίζουν ή να συνταξιοδοτούνται σε οιανδήποτε χώρα της Ε.Ε. Δημιουργήσαμε ένα κοινό νόμισμα και υποδεχθήκαμε κράτη-μέλη από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αναλάβαμε από κοινού αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της κρίσης. Η Ευρώπη χρειάστηκε να λάβει σκληρά μαθήματα, αλλά χάρη σε ορισμένες σθεναρές αποφάσεις, το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει νέες καταιγίδες.

Εχει φθάσει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για να εδραιώσουμε ό,τι έχουμε οικοδομήσει και να στραφούμε στο μέλλον. Είκοσι έτη αφότου θεσπίσαμε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή ιθαγένεια στη μικρή μεθοριακή πόλη του Μάαστριχτ, χρειάζεται να δώσουμε μια νέα πνοή στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Και θα το πράξουμε με την άμεση συνδρομή των πολιτών μας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει λόγω των πολιτών της και με στόχο την εξυπηρέτησή τους. Εξάλλου, η ενωμένη ήπειρός μας μπορεί να γίνει ισχυρότερη και να ευημερήσει μόνο εάν είμαστε σε θέση να ακούμε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών. Οι τελευταίοι αναμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την Ευρώπη, όχι μόνο λόγια. Και έχουν δίκιο!

Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως πρώτη επίτροπος αρμόδια για θέματα Ιθαγένειας, εργάστηκα από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο και όλους τους συναδέλφους μου της Επιτροπής για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες επωφελούνται στην καθημερινή τους ζωή από τα δικαιώματα που τους παρέχει η Ε.Ε.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε τα δικαιώματα των θυμάτων της εγκληματικότητας. Διευκολύναμε την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, απλουστεύσαμε την ταξινόμηση των αυτοκινήτων σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ενισχύσαμε τα δικαιώματα των καταναλωτών. Κατά το τρέχον έτος, οι Ευρωπαίοι θα πραγματοποιήσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ταξίδια στο εσωτερικό της Ενωσης, ενώ 12 και πλέον εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. διαμένουν ήδη σε χώρα της Ε.Ε. εκτός της χώρας καταγωγής τους. Περίπου 40 εκατομμύρια πολίτες πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλοί ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια όταν ασκούν τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και θα το πράξουμε με τη βοήθειά σας.

Κατά τη διάρκεια των προσεχών τριών μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σας ζητήσει την άποψή σας σχετικά με τα δικαιώματά σας και το είδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο επιθυμείτε να ζείτε.

Σήμερα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, δρομολογήσαμε την ευρύτερη δημόσια διαβούλευση στην ιστορία της Ε.Ε., προκειμένου να ζητήσουμε από τους πολίτες την άποψή τους σχετικά με το τι θα μπορούσαμε, εμείς στις Βρυξέλλες, να κάνουμε για αυτούς.

Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες. Ευρώπη είναι όπου βρίσκεστε – είτε στην Αθήνα είτε στο Καρπενήσι. Για τον λόγο αυτό, επιθυμούμε να μας παρουσιάσετε τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε όταν κυκλοφορείτε στην Ε.Ε., είτε για δουλειά είτε για σπουδές ή για διακοπές είτε όταν επιθυμείτε να υποβάλετε υποψηφιότητα σε εκλογές σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ή να πραγματοποιήσετε αγορές μέσω Διαδικτύου.  

Επίσης επιθυμούμε να ακούσουμε τις ιδέες σας σχετικά με το ποια μορφή θα πρέπει να έχει η Ευρώπη το 2020. 

Οι απαντήσεις και οι ιδέες σας θα περιληφθούν στην προσεχή έκθεση της Ε.Ε. για την Ιθαγένεια, την οποία θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το επόμενο έτος, το 2013, το οποίο θα είναι το Ευρωπαϊκό Ετος των Πολιτών. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια ισχυρή ενωμένη ήπειρος 500 εκατομμυρίων πολιτών. Μπορεί να καταστεί ακόμη ισχυρότερη εάν γίνει, χάρη σε σας, η ΔΙΚΗ ΣΑΣ Ευρώπη! 

Πείτε μας τη γνώμη σας εδώ, πριν από την 9η Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: