"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Bασικός προμηθευτης χρυσού για το Ιράν

Tου Γιώργου Παυλόπουλου

Στην αγορά χρυσού και πολύτιμων λίθων καταφεύγουν ολοένα περισσότεροι Ιρανοί, προκειμένου να αποφύγουν τις επιπτώσεις που έχει το διεθνές εμπάργκο σε βάρος της χώρας τους, αλλά και να διασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης ή πολεμικής σύρραξης. Μάλιστα, ο βασικός προμηθευτής τους σε χρυσό είναι η γειτονική Τουρκία, η οποία έτσι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την ισλαμική δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, το Μάρτιο οι εξαγωγές τουρκικού χρυσού προς το Ιράν έφτασαν τους 9 τόνους, αξίας 480 εκατ. δολαρίων - έναντι 286 κιλών τον ίδιο μήνα του 2011 και μόλις 30 κιλών τον περασμένο Φεβρουάριο. «Ορισμένες πληρωμές που αφορούν εμπορικές συναλλαγές ενδέχεται να γίνονται πλέον σε χρυσό, εξαιτίας της δυσκολίας που υπάρχει στη μεταφορά χρημάτων προς και από το Ιράν», δήλωσε ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος τουρκικής εταιρείας με σημαντική παρουσία στον κλάδο.

Πρακτικά, λοιπόν, το Ιράν απορροφά σήμερα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών εξαγωγών χρυσού, οι οποίες έφτασαν τους 11,1 τόνους το Μάρτιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά χρυσού -τόσο εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής της (25 τόνοι πέρυσι) όσο και ως «ενδιάμεση» χώρα (πέρυσι, εισήγαγε περίπου 80 τόνους, οι περισσότεροι από τους οποίους επαναπροωθήθηκαν σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ).
 
Η τάση αυτή αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και ίσως να ενταθεί, ειδικά όσο τα σενάρια περί στρατιωτικής επέμβασης δεν φεύγουν από το τραπέζι. Χθες, μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν έτοιμα τα σχέδια για μια τέτοια επιχείρηση, έστω και αν αποτελεί την τελευταία λύση. «Θα ήταν καλύτερα εάν επιλύαμε το ζήτημα διά μέσου της διπλωματικής οδού και με την άσκηση πίεσης, παρά με στρατιωτική βία. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι η επιλογή αυτή δεν είναι απολύτως διαθέσιμη. Ο απαραίτητος σχεδιασμός έχει γίνει για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα προσφυγής στην επιλογή αυτή», είπε χθες ο Σαπίρο, μιλώντας σε ραδιοσταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Πάντως, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα και προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη μονομερή στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Τα σενάρια επιμένουν, όμως.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: