Όσοι τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό να υποστηρίζουν πως η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή, η σε κάποιο νέο νόμισμα, δεν θα προκαλέσει χάος. Σε μία έκθεση 53 σελίδων με τίτλο “A Primer on the Euro Breakup: Default, Exit and Devaluation as the Optimal Solution,” ο Jonathan Tepper λέει ότι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, συνολικά 69 χώρες εγκατέλειψαν μια νομισματική ζώνη με μικρές επιπτώσεις για την οικονομία. Ο Tepper, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας ερευνών Variant Perception, με έδρα το Λονδίνο, επικαλείται, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό Ινδίας-Πακιστάν το 1947 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του ’90. Αναφέρεται επίσης στη χρεοκοπία της Αργεντινής και την υποτίμηση του νομίσματός της την περίοδο 2001-2002, που αποτελεί το πιο κοντινό παράδειγμα του πως μια χώρα μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει της διαδικασίας εξόδου από μία νομισματική ένωση, αλλά και να επωφεληθεί από αυτή.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, δεν υπάρχει ανώδυνος τρόπος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η δυνατότητα αυτή χάθηκε, όταν η χώρα εγκατέλειψε μόνιμα το εθνικό της νόμισμα το 2001.
Η κίνηση της Αργεντινής να εγκαταλείψει τη μετατρεψιμότητα, μια πολιτική που επέβαλλε την ισοτιμία μεταξύ του δολαρίου και του πέσο, ήταν ορθή. Έπειτα από συρρίκνωση σχεδόν 11% το 2002, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας άρχισε να σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές και την διογκούμενη ζήτηση για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας. Η αργεντίνικη οικονομία «τρέχει» με ρυθμό άνω του 8% τα επτά από τα τελευταία δέκα χρόνια.
Συνεντεύξεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Αργεντινής που βρίσκονταν στην εξουσία την εποχή της χρεοκοπίας και της υποτίμησης, αποκαλύπτουν ότι πολλές από τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν τότε ήταν αυτοσχεδιασμός ή και πολιτικές της στιγμής. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Η χώρα είχε αλλαξει έξι προέδρους σε διάστημα ενός μήνα, με τους σχολιαστές της εποχής να μιλούν για μια «περιστρεφόμενη πόρτα» που είχε εγκατασταθεί στην είσοδο του Casa Rosada, του προεδρικού μεγάρου της Αργεντινής. Περίπου 37 εκατ. άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο, μην ξέροντας ποιος θα κυβερνά τη χώρα τους την επόμενη ημέρα -ή πόσο θα άξιζαν τα χρήματα που έχουν στο πορτοφόλι τους και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Ωστόσο, μένει να απαντηθεί ένα σημαντικό ερώτημα. Πως θα αρχίσουν οι Έλληνες ηγέτες να τυπώνουν νέο νόμισμα χωρίς να ειδοποιήσουν το λαό και τη διεθνή κοινότητα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου