"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ουρές στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αγοράσουν χρυσές λίρες

ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ επίπεδα κινείται η τιμή της χρυσής λίρας καθώς η ανασφάλεια για τις προοπτικές της οικονομίας παρά τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δημιουργεί ουρές στα ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα πουλούσε τις χρυσές λίρες (παλαιάς κοπής, Ελισάβετ 1973, Ελισάβετ 1974 και μεταγενέστερα) στην τιμή των 265 ευρώ περίπου και την αγόραζε 222 ευρώ περίπου. Το ράλι επιταχύνθηκε τους τελευταίους δύο μήνες καθώς οργίαζαν οι φήμες περί πτώχευσης ή επιστροφής στη δραχμή.

Είναι ενδεικτικό ότι τον προηγούμενο Μάρτιο οι τιμές πώλησης και αγοράς διαμορφώνονταν στα 220 ευρώ και 184 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στην περιοχή των 180 και 153 ευρώ αντίστοιχα. Μέσα σε δύο μήνες δηλαδή η αύξηση ήταν 23% και σε επίπεδο έτους 32%.

Παρ’ όλα αυτά λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης που έχει επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, εάν θέλει κάποιος να πουλήσει στην Κεντρική Τράπεζα σήμερα μία λίρα που αγόρασε τον προηγούμενο Μάρτιο θα έχει κερδίσει μόλις δύο λίρες! Πάντως η επένδυση σε χρυσό έχει αποδειχτεί την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα αποδοτική, αφού το 2001 η τιμή της χρυσής λίρας ήταν μόλις 75 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 253%!

Το ίδιο διάστημα ο Γ.Δ. στο Χ.Α. εμφανίζεται να χάνει 46% (από τις 3.260 μονάδες τον Ιανουάριο του 2001 σήμερα διαπραγματεύεται πέριξ των 1.750 μονάδων) και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σχεδόν 50% (από τα 23 ευρώ στην περιοχή των 12)! Η τάση είναι παγκόσμια καθώς από τα περίπου 300 δολ. η ουγκιά (περίπου 28,35 γραμμάρια) η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ιστορικό υψηλό των 1.250 δολ.

Η ζήτηση για χρυσά νομίσματα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα μεγάλη καθώς πολλοί φοβούνται ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά «κόβοντας» νέο χρήμα θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: